nedjelja, 9. lipnja 2013.

Kako da se postupa prema ocu koji nije vjernik ?

PITANJE 114:

Es-Selamu alejkum!!

Interesuje me kako da se postupi prema ocu koji nije vjernik, i koji nije baš kako treba što se tiče odnosa djeca-otac, što znači da ponekad svojim postupcima isprovocira ukućane a onda neka djeca se usprotive tome što često donese svađu i žestoku prepirku, da li je to nama kao djeci grijeh i da li ćemo odgovarat za nepoštivanje roditelja u ovom slučaju kad u 99% slučajeva budemo prvo isprovocirani iako pokušamo osaburat šejtan nas nagovori na svadju??? Molim vas za savjet i molim Uzvišenog Allaha s.w.t.a. da nam oprosti.

ODGOVOR 114:

Es-Selamu alejkum!

Obaveza je muslimanu da se lijepo ophodi prema svojim roditeljima, bez obzira bili oni vjernici ili nevjernici. 

Međutim, ne smije im se pokoriti ako mu budu naređivali da čini ono što je Uzvišeni Allah zabranio. 

Vi ne smijete dozvoliti da vas roditelj isprovocira, pa da zbog toga nastane prepirka i svađa. Neki roditelji, ponekad, kao da žele provocirati djecu koja praktikuju islam, a vidis ih kako se lijepo ophode prema drugoj djeci koja su jako daleko od islama, zar ovo nisu iskrivljeni i poremećeni kriteriji?!

Savjetujem bratu da se strpi i da se ne raspravlja, jer kada roditelj vidi ga da nije u stanju isprovocirati, prekinut će, u protivnom će biti trajni sporovi i nesuglasice.  Ako nakon svega ne bude u stanju strpiti se, zbog nepravde koju čini jedan od roditelja, onda neka bude blag kada se raspravlja i neka ne prelazi granice. 

Jedno od svojstava licemjera je da prelazi granice kada se prepire, a ova pogrda biva kud i kamo veća ako se radi o roditelju, a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (22.09.2004)