nedjelja, 9. lipnja 2013.

Zašto se ne može uzeti abdest preko nalakiranih noktiju ?

PITANJE 113:

Es-Selam alejkum!! Zašto se ne može uzeti abdest preko nalakiranih noktiju, kad šake nisu farz da se peru pri abdestu? Es-Selamu alejkum.

ODGOVOR 113:

Ve alejkumus-Selam!

Lak je materija koja spriječava dolazak vode do nokta, pa tako jedan dio koga je obavezno prati pri abdstu ostaje suh. Vidjeti: El-džamiu li fetaval-mer'etil-muslime, str. 95. Uzvišeni Allah naređuje općenito pranje ruku za abdest, ali bez preciznog pojašnjenja. Poslanik, s.a.v.s., je pojasnio da se tim pranjem misli na podlakticu. Podlaktica u jezičkom smislu obuhvata ruku od lakta do završetka srednjeg prsta. Vidjeti: Lisanul-areb, 2/457, El-kafi, str. 461 i El-kavaninul-fikhijje, str.24. 

Dakle, nije ispravno kazati da pranje šaka nije farz, to je obavezno, kako kod hanefijskih tako i kod drugih učenjaka. Vidjeti: Bedaeus-sanaia, 1/68. 

Međutim, neki učenjaci smatraju da nije obavezno pranje šaka kada se peru nadlaktice, budući da su šake prate prije izapiranja usta i nosa, pa se zadovolje tim pranjem i smatraju da ih ne treba ponovo prati sa nadlakicama, što je svakako slabije mišljenje. 

Međutim niko nikada nije kazao da ne treba prati šake pri abdestu, općenito. Kada ih nebi oprao na samom početku, tada bih ih morao oprati sa pranjem podlaktica, a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (20.09.2004)