srijeda, 19. lipnja 2013.

Da li je nemuslimanki dozvoljen ulazak u džamiju ?

Es selamu alejkum we rehmetullahi we berekatuhu draga braćo! Zanima me sljedeće: da li je kršćanki (koja nije u hajzu i nifasu) dozvoljeno dolaziti u mesdžid kako bi pratila namaz muslimanki i upoznala se što više s islamom? Po vjerskom opredijeljenju je adventista, a želi upoznati prirodu islama. Da vas Allah, subhanehu ve te’ala, nagradi za vaš rad i trud.

Bismillahi rrahmanirrahim. 
 
Elhamdu lillahi vesselatu vesselamu ala Resulillah. Nema smetnje da nemusliman ili nemuslimanka dođu u mesdžid kako bi se okoristili da'vom i tako saznali o islamu ono što bi ih moglo uvesti u njega. Prilikom posjete mogu gledati kako muslimani klanjaju – možda im se tako namaz „omili“. Treba znati da žena mora biti propisno obučena (mahrama, kao i propisno pokriveno tijelo) i da se ne treba miješati s muškarcima kako ne bi izazvala fitnu (smutnju) među njima. Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, zavezao je Sumamu b. Usala el – Hanefija u Mesdžidu prije nego je on primio islam. Delegacija sekifa i kršćana Nedžraana je boravila u Mesdžidu prije primanja islama, jer su u tome velike koristi: slušanje hutbi i vazova, primanje savjeta, gledanje klanjača, slušanje učača Kur'ana i sl. 
 
Nemuslimanima je zabranjen ulazak u El – Mesdžidul Haram u Mekki, kao i u njegov harem. „O vi, koji vjerujete! Zaista su mušrici nečisti, pa neka se ne približavaju el – Mesdžidul Haramu, nakon ove njihove godine.“ (Tevbe, 28.) Neki učenjaci im zabranjuju ulazak i u sve ostale mesdžide, analogno ovom ajetu. Međutim, ispravan i sahih stav jeste da nema smetnje da ulaze u druge mesdžide zbog nepostojanja dokaza o zabrani. Allah, subhanehu ve te'ala, najbolje zna.

hfz.mr.Muhammed Fadil Porča