srijeda, 19. lipnja 2013.

Da li puštanje krvi kvari abdest ?

Es Selamu alejkum . Da li puštanje krvi kvari abdest?

We alejkumu selam. 
 
Islamski učenjaci se razilaze u mišljenju po ovom pitanju. Jedan veliki dio uleme smatra da isticanje krvi kvari abdest. Kao dokaz navode hadis Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem , koji je rekao: „Ko od vas izgubi abdest u namazu, pa ga stid da izađe, neka stavi ruku na nos kao da mu je potekla krv!“ Hadis ukazuje na to da puštanje krvi kvari abdest, međutim hadis nije jasan, tj. kategoričan. 
 
Ispravno je, a Allah najbolje zna, da puštanje krvi ne kvari abdest. Jer, jasnog argumenta za to nema. Nakon što čovjek abdesti, njegov abdest ne može ništa pokvariti, osim jasan dokaz da je izgubio abdest! Dokaz tome je i predaja koju prenosi Ebu Davud u svome „Sunenu“ i Buharija u svome „Sahihu“ da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem jedne prilike izašao s ashabima i da je ostavio jednog od ashaba da stražari pored njih. Jedan mušrik je prišao i gađao tog ashaba strijelama dok je on bio u namazu. On se nije htio pomjeriti dok ga nisu oborile strijele. Kada su drugi ashabi ustali i vidjeli šta je bilo, on im je rekao: „Bilo mi je teško da prekidam namaz.“ Na ovom slučaju vidimo kako isticanje krvi ne kvari namaz – jer, ako čovjek biva pogođen strijelama, sigurno će i krvariti. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem , ga nije ukorio da je poticanjem prve krvi izgubio abdest. InšaAllah da je to ispravno mišljenje. 
 
Međutim, ko smatra da poticanje krvi kvari abdest, nije došao s novotarijom. To je također ispravno mišljenje kod islamskih pravnika.

mr. Safet Kuduzović