srijeda, 19. lipnja 2013.

Da li je Ebu Bekr, radijallahu anhu, kratio bradu ?

Selamun alejkum we rahmetullahi we berakatuh! U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Da li bi mi mogli odgovoriti na ovo: Što je dozvolio Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, samo Ebu-Bekru es-Siddik, radijallahu anhu, da smije skraćivati bradu? I drugo pitanje: Kako se ispravno piše: Muhammed ili Mohammed ? Neka vas Allah nagradi! Selamun alejkum.

We alejkumu-s-selam we rahmetullahi we berekatuhu. Bismillah. El-hamdu lillahi Rabbil-'alemin. Ves-salatu ves-selamu 'ala nebijjina Muhammed ve 'ala alihi ve sahbihi edžme'in. 
 
Nije mi poznato da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, dozvolio Ebu-Bekru, radijallahu te'ala 'anh, da skraćuje bradu kao što to nije dozvolio nikome. Onaj koji tvrdi suprotno trebao bi da dođe s dokazom, nazivom knjige i brojem stranice gdje se dotični podatak spominje. Naša vjera je vjera vjerodostojnog dokaza. Ispravno se piše Muhammed. Ono što je bitno spomenuti, jesu skraćenice koje se često koriste uz spominjanje Allahova imena, imena Njegova poslanika, imena ashaba i sl. Naime, nije dozvoljeno da se ta željena značenja pišu kao skraćenice, pogotovo kada je u pitanju ime Allahova poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem. Niko od prvih generacija u svojim djelima nije koristio te skraćenice, već bi u potpunosti navodio, svejedno da li se radilo o Allahovom imenu, pa bi nakon njega pisao "azze ve dželle" ili slično, ili se radilo o imenu Allahova Poslanika, nakon kojeg bi pisao "sallallahu 'alejhi ve sellem", ili se radilo o imenima ashaba, nakon kojih bi pisao "radijallahu 'anh". A Allah najbolje zna. We billahi et-tewfik, we sallallahu 'ala nebijjina Muhammed we 'ala alihi we sahbihi we sellem.

Hajrudin Ahmetović. prof.