ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

Da li ima oprosta za onoga ko preljubu učini ?

PITANJE 147:

Es-Selamu alejkum!!

Da li ima oprosta za onoga ko preljubu učini i da li se može iskupiti za ovakav grijeh ?

ODGOVOR 147:

Es-Selamu alejkum!

Neka je slavljen Uzvišeni Gospodar koji kaže: "O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili ne gubite nadu u Allahovu milost, Allah će oprostiti sve grijehe, On je taj koji mnogo prašta i samilostan je."

I neka je selam i salavat na Poslanika, s.a.v.s., koji je rekao: "Zovnuće se na Sudnjem danu čovjek, pa će mu se rasprostrijeti 99 sidžilla (knjiga) a svaka knjiga duga dokle pogled dopire,. Zatim će mu se reći: Da li poričeš nešto od ovoga? - kazaće: Ne, Gospodaru!-biće mu rečeno: Imaš li opravdanje ili kakvo dobro (djelo)? Pa će se prepasti čovjek i reći: Ne! Tada će mu biti kazano: Naprotiv ti kod nas imaš mnoga dobra i neće ti se učiniti nepravda. Izvadiće mu se karta na kojoj će pisati dva šehadeta. (Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik)''. Pa će kazati: Šta je ova karta u odnosu na ove knjige? Biće mu rečeno: Neće ti se učiniti nasilje! Pa će biti stavljene knjige na jedan tas vage a karta na drugi, pa će popustiti knjige a prevagnuće tezina karte'' (Tirmizi sa dobrim lancem prenosilaca).

Ne postoji ni jedan jedini grijeh koga može počiniti sin Ademov, potom se iskreno pokaje, a da mu Uzvišeni Allah neće oprostiti to i sva loša djela od kojih se pokajao. Međutim, iskrena teoba ima svoje uvjete:

1. Da ga ne čini više (da ga istog momenta ostavi),
2. Da se gorko kaje zbog počinjenog djela,
3. Da čvrsto odluči da se nikada više neće vratiti na dotično djelo i
4. Ako je uzeo nečije pravo ili nasilje počinio drugoj osobi da mu vrati njegovo pravo.

Ako izostane jedan ili više ovih uvijeta teoba neće biti iskrena i potpuna, a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (03.11.2004)