subota, 1. lipnja 2013.

Osoba ne klanja sunnete, a nosi bradu ?

Pitanje br. 141
 
U zadnje vrijeme susrećem mnogo braće koji praktikuju islam, koji slijede Kur'an i Sunnet, ali čini mi se da od Sunneta ono najvažnije izostavljaju: klanjanje sunnet namaza. Braća nose duge brade, oblače se propisno, što i treba da rade, ali čuo sam da je Allahu draža 1 sedžda od 40 godina nošenja brade. Možete li mi ovo objasniti.  Da vas Allah nagradi.
 
 Odgovor br. 141
 
Dragi moj brate, trebaš znati da se sunneti, s obzirom na njihovu obaveznost (neobaveznost), djele u dvije vrste: 

1. dobrovoljni sunneti, poput: klanjanja dva reketa prije sabahskog farza, četiri rekeata prije podnevskog farza, misvaka, duha-namaza i sl.

2. obavezni sunneti, kao što je puštanje brade, obrezivanje i sl.

Puštanje brade je obaveza, a klanjanje sunneta prije i poslije farzova je dobrovoljno, i za njih je pripremljena velika nagrada. Onaj ko ih ostavi nije grješan, ali ga sigurno prolazi veliko dobro i nagrada. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem : «Ko bude čuvao četiri rekeata prije podnevskog farza i četiri rekeata poslije, Allah će zabraniti džehennemskoj vatri da ga prži.» Što se tiče predaje koju si spomenuo nikada nisam čuo za nju i vjerovatno je lažna. Zatim, da je ispravna, ne upućuje na to da nije obaveza nositi bradu, nego na to da je bolje klanjati nego bradu nositi. Međutim, nisam čuo za ovakvu predaju.

Dipl. isl. pravnik - Semir Imamović - islambih.org 2000.-2001. god.