subota, 1. lipnja 2013.

Kakva može biti starosna dob kurbana ?

Pitanje br. 143
 
Es-selamu alejkum! Molim za odgovor. Da li se za kurban može klati bik mlađi od dvije godine, ako je težak recimo oko 300 kg?
 
 Odgovor br. 143
 
Što se starosne dobi kurbana tiče, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ”Nemojte klati (kao kurban) ništa drugo do “musinnu”, osim ako ne budete u mogućnosti – tada zakoljite “džezeu” od brava.” (Hadis su zabilježili Ebu Davud, Nesaija, Bejheki, Ibn Huzejme, Ebu Ja’la i dr).

Musinna je koza (jarac), koja ima jednu godinu i ušla je u drugu, krava (bik) koja ima dvije godine i ušla je u treću, deva (devac), koja ima pet godina i ušla je u šestu. Džezea je ovca (ovan) od šest mjeseci, po nekim učenjacima, a dok neki kažu da se radi o ovci, koja ima sedam mjeseci.

Prema tome, starosna dob kurbana izgleda ovako: deva (devac) – punih pet godina; goveče (bik) – pune dvije godine; ovca (ovan) – šest mjeseci i više; koza – puna godina). (Pogledaj: “El-istizkar”, 15/153, “El-Mugni”, 9/349, “Fethu-l-bari”, 10/18, “Šerh Nevevi ala sahihi muslim”, 13/117). Težina bika koji je mlađi od dvije godine, ne igra nikakvu ulogu i ne može se uzeti za kurban.

 Dipl. isl. pravnik - Semir Imamović - islambih.org 2000.-2001. god.