nedjelja, 9. lipnja 2013.

Šta je sunet prilikom intimnog odnosa sa svojom ženom ?

PITANJE 111:

Es-Selam alejkum!!

Možeš li mi brate nešto navesti što je sunet prilikom intimnog odnosa sa svojom ženom i poslije intimnog odnosa i navesti mi neke hadise u vezi toga istog i kakve su nagrade u vezi ljubljenja, grljenja i intimnog odnosa sa ženom. Da vas Allah nagradi!!

ODGOVOR 111:

Ve alejkumus-Selam!

Sunnet je prije intimnog odnosa proučiti narednu dovu:"Bismillah, Allahumme džennibnes-Šejtane ve džennibis-Šejtane ma rezektena" (Buharija i Muslim)

Zatim ako muž želi prići svojoj ženi po drugi put, lijepo je da se abdesti, zbog hadisa u kome Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Ko bude općio sa svojom ženom, potom htjedne da to ponovi neka se abdesti." (Muslim i Ahmed). U nekim verzijama ovoga hadisa stoji: "... neka se abdesti kao što se abdesti za namaz", a u drugoj verziji: "... to će mu dati dodatnu snagu pri odnosu." Vidjeti: Musnedul-firdeus, 1/308/1216 i Adabuz-zefafi, str. 107 od šejha Albanija.

Također, ako čovjek ima više žena dozvoljeno mu je da ih obilazi s jednim gusulom, jer je tako činio Poslanik, s.a.v.s. (Buharija i Muslim). Međutim, bolje mu je da se okupa, zbog hadisa koga prenosi Rafia da je Poslanik, s.a.v.s., obilazio svoje žene jednoga dana i kod svake bi se kupao. Pa mu je Rafia rekao: O Allahov Poslaniče zar se nećeš samo jednom okupati? "Ovako je bolje, preče i čišće", reče Poslanik, s.a.v.s. (Taberani i drugi sa dobrim lancem prenosilaca).

Što se tiče nagrade, u hadisu se spominje da je odnos sa suprugom sadaka za koju čovjek biva nagrađen. Ashabi su upitali: "O Allahov Poslaniče, zar neko od nas kada zadovolji svoje prohtjeve biva nagrađen?!" Poslanik, s.a.v.s. tada kaža: "Šta mislite kada bi to učinio sa ženom koja mu je zabranjena, da li bi bio kažnjen, tako će biti nagrađen ako to čini sa svojom ženom." (Muslim i Ibn-Hibban)

Također, dozvoljeno je čovjeku da se kupa sa svojom suprugom, jer je tako činio Poslanik, s.a.v.s. sa svojim ženama. (Buharija i Muslim). Nema smetnje da se supružnici kupaji nagi i gledaju u stidna mjesta jedno drugom. 

Allahov Poslanik, s.a.v.s. je rekao: "Čuvaj svoje stidno mjesto, osim od svoje žene ili onih žena koje su u tvome posjedu (robinja)." (Sabirači sunena osim Nesaije, sa ispravnim lancem prenosilaca). 

Svi hadisi koji spominju zabranu gledanja u stidna mjesta nisu vjerodostojni, kao: "Kada neko od vas priđe svojoj ženi neka se pokrije i neka se ne razgolićavaju kao što čine deve." Ibn-Madže 1/618. "Kada neko bude općio sa svojom ženom ili ropkinjom neka ne gleda u njeno stidno mjesto, jer to prouzrokuje slijepilo." Ibn-Dževzi u El-mevduat, 3/323/1115. Vidjeti: Es-silsiletud-daife, 1/351/195. Zatim riječi Aiše, r.a.: "Nisam nakada vidjela stidno mjesto Poslanika, s.a.v.s." El-Hatib u Tarihu Bagdad, 4/447. Ovi hadisi ili su lažni ili slabi, te ne mogu koristiti kao argument, a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (11.09.2004)