subota, 1. lipnja 2013.

Kako islam gleda na druženje sa teškim griješnicima ?

PITANJE 96:

Esselamu alejkum!!

Kako islam gleda na druženje sa prestupnicima i teškim griješnicima, budući da moj muž puno prijateljuje sa ljudima koji su daleko od vjere ?

Da te Allah nagradi, esselamu alejkum we rahmetullah

ODGOVOR 96:

Ve alejkumus-Selam!

Lijepo je vjernicima da se druže sa ljudima koji su udaljeniji od vjere, da bi ih savjetovali i ukazivali im na njihove propuste koje svakodnevno čine (dakle radi dawe), jer će u protivnom nestati pozivanje na dobro i odvraćanje od zla a time ustvari prestaje i islamsko misionarstvo. 

Međutim, nije dozvoljeno muslimanu da se druži i za prisne prijatelje uzima ljude koji su muslimani samo po imenu, ne želeći time osim društvo. Ebu-Seid el-Hudri prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ne druži se osim sa vjernikom i neka tvoju hranu ne jede osim bogobojazan." (Tirmizi, Tajalisi, Ibn-Hibban, sa ispravnom lancem prenosilaca.) Vidjeti: Tuhfetul-ahvezi, 7/103 i Sahihul-džamia, 2/1226/7341.

Ovakva druženja bivaju posebno zabranjena kada musliman osjeti da njegov iman pada dok boravi sa takvim osobama, ili kada osjeti da ga takvo društvo polahko vraća u dane paganstva. Zar se ponovo vraćati starim stopama nakon što ti je Allah svoju milost ukazao?!

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Čovjek je na vjeri svoga prijatelja, pa neka svako pazi sa kim se druži." (Tirmizi, Ebu-Davud, Ahmed, Hakim,). Imam Tirmizi i šejh Albani ovu predaju smatraju dobrom. Citirani hadis vjerodostojnim ocjenjuju: Hakim, Nevevi, Zehebi, Ahmed Sakir i drugi. Ovo je jasan dokaz da nije dozvoljeno družiti se sa pokvarenim osobama, jer će takvo društvo samo štetiti a neće koristiti.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., nam veoma slikovito prikazuju primjer dobrog i lošeg društva.

Imam Buhari (5534) i Muslim (2629) od Ebu-Musaa bilježe naredni hadis: "Primjer dobrog i lošeg društva je kao primjer onoga koji nosi misk i onoga koji puše u žeravicu. Onaj koji nosi misk ili će ti ga pokloniti, ili ćeš ga kupiti od njega, ili ćeš bar osjetiti njegov ugodni miris. A onaj koji puše u žeravicu ili će ti progoriti odjeću ili ćeš osjetiti neprijatan miris."

Allahu dragi nemoj naša srca na stranputicu odvesti nakon što si nas na pravi put uputio. Amin!

Nakon što smo saznali opasnost druženja sa osobama koje nisu vezane za vjeru, već rade protiv nje, savjetujem sestri da bude mudra i potraži adekvatan način kojim će se ukazati na propuste i nepravilnosti koje čini njen uvaženi suprug. 

Nema smetnje da zamoliš nekog od braće (putem njegove supruge sestre itd.) koji je utjecajan kod tvoga supruga da ga nasavjetuje, možda će Uzvišeni Allah popraviti njegovo stanje. Također, i ti nađi pogodnog vremena da ga savjetuješ, ali bez grubih izraza i ljutnje, a prije svega moli Allaha da popravi njegovo stanje, jer su ljudska srca između Allahovih prstiju okreće ih kako želi. 

Molim Allaha da popravi naša stanja. Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (15.07.2004)