subota, 1. lipnja 2013.

Fetva uleme sa Azhara u vezi kamate ?

Pitanje br. 120
 
Evo u zadnjih par dana sam saznao za ovu novu fetvu uleme sa Azhara u vezi kamate. Molio bih ako je moguće da mi pojasnite i date stručno mišljenje o čemu se u stvari radi, jer  vi  ste vjerojatno više upoznati sa tim svime.
 
 Odgovor br. 120
 
Nije mi poznato u detalje ono što su učenjaci El-Ezhera zaključili, ali mi je poznato da je kamata je zabranjena jasnim Kur'anskim i hadiskim tekstovima i jednoglasnim mišljenjem svih islamskih učenjaka. 

Kaže Allah, dželle šenuhu: "Oni koji se kamatom bave dići će se (iz kaburova) kao što će se dići onaj koga je dodirom šejtan izbezumio, zato što su govorili: "Kamata je isto što i trgovina". A Allah je dozvolio trgovinu, a zabranio kamatu …  Allah uništava kamatu, a unaprjeđuje milosrđa. Allah ne voli nijednog nevjernika, grješnika…  O vjernici, bojte se Allaha i od ostataka kamate odustanite, ako ste pravi vjernici. Ako ne učinite, eto vam onda, nek znate, rata od Allaha i Poslanika Njegova! A ako se pokajete, ostaće vam glavnice imetaka vaših, nećete nikoga oštetiti, niti ćete oštećeni biti. "(el-Bekare, 275)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je prokleo onoga koji jede kamatu, onoga koji mu pomaže u tome, onoga koji je zapisuje i onoga koji je svjedoči, i rekao je da svi oni podjednako učestvuju u grijehu. (Hadis je zabilježio Muslim od Džabira, radijallahu anhu). 

Oko zabrane kamate postoji jednoglasno mišljenje među islamskim učenjacima, koje je uzeto iz knjiga sve četiri pravne škole. 

Onaj ko postupi suprotno navedenim ajetima, hadisu i jednoglasnom stavu islamskih učenjaka i dozvoli bilo kakav vid kamate je zabludjeliji od magarca i slijedi svoju strast bez ikakvog dokaza iz Allahove vjere. U suštini nema velike razlike između njega i mekkanskih idolopoklonika koji su govorili: "Kamata je isto što i trgovina".

Dipl. isl. pravnik - Semir Imamović - islambih.org 2000.-2001. god.