nedjelja, 9. lipnja 2013.

Da li su šerijatski ispravni filmovi Haruna Yahye u kojima ima muzike ?

Es-Selamu alejkum!!

Na stranici harunyahja uradili su filmove koji govore n.p.r o Allahovim s.w.t. mudžizama. To je dobro urađeno što se tiče slike i govora časnog Kurána, ali to što mene buni, sve to je propraćeno muzikom. Meni je poznato kakvo mjesto Allahov govor (Kur'an) ima kod nas mu'mina, ali mi je takođe poznato da je muzika od šejtana proklet bio. Molio bih te da pogledaš te video snimke koji su također titlovani na bosanski pa da daš svoj komentar. Da te Allah s.w.t. nagradi na trudu, Es-Selamu alejkum.

ODGOVOR 133:

Es-Selamu alejkum!

Da Allah nagradi sve one koji rade za ovu vjeru i nastoje ljudima pokazati istinu.

Međutim, rad za vjeru mora biti popraćen sa dvije stvari:

1. Ispravan nijjet
2. Ispravno šerijatsko znanje

Dakle, ako čovjek nije siguran da li je nešto dozvoljeno ili zabranjeno treba pitati učene prije činjenja određenog djela, da ne gubi korisno vrijeme.

Pored iskrene namjere, ovaj projekat nije šerijatski ispravan.

Kako prikazivati ljudima Allahove dokaze na zemlji i u kosmosu, koji su najbitnija i najozbiljnija stvar, potom sve to popratiti šejtanskim glasovima koji aludiraju na zabavu i bezvezariju, to su dvije puke kontradiktornosti.

Muzika je zabranjena Kur'anom, Sunnetom i konsenzusom prvih generacija, i smatram da je mješanje muzike u projekte islamskog sadržaja povreda islamskog vjerozakonika ili nesvjesno ismijavanje sa njim. (Vidjeti odgovor br. 116 na našoj stranici).

Stoga savjetujem braći da uklone muziku sa ovih filmova a potom ih podijele ljudima, u protivnom nije ih dozvoljeno niti dijeliti niti prodavati, a Allah najbolje zna.

Napomena: Nije ispravno kazati "Allahove mudžize", i stati. Treba reći: Allahove mudžize njegovim poslanicima.  Jer poslanici imaju mudžize (naravno od Allaha), a Uzvišenom Allahu ne trebaju mudžize.

U ovom slučaju treba kazati: Allahovi dokazi, ili znamenja, ili ajeti ljudima.

Ve alejke Selamullahi ve berekatuhu ve magfiretuhu!

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (10.10.2004)