nedjelja, 9. lipnja 2013.

Da li je odgađanje namaza svojstvo licemjera ?

PITANJE 122:

Es-Selamu alejkum!!

Ne mogu sada tačno da se sjetim ali čini mi se da sam negdje ili pročitala ili čula u nekom od dersova da je klanjanje namaza u njegovo zadnje vrijeme, tj. pred sami istek namaskog vremena od "osobina munafika", naravno ukoliko za odgadjanje namaza ne postoji opravdan razlog, a Allah s.v.t. najbolje zna....da li je ovo ispravno i ako jeste potrebni su mi dokazi iz Kur'ana i Sunneta...Molim Uzvišenog s.v.t. da pomogne naše učene na dunjaluku i da ih nagradi najljepšom nagradom na ahiretu !!! I molim Ga s.v.t. da se smiluje svim muslimanima ! Amin!

ODGOVOR 122:

Ve alejkumus-Selam ve rahmetullahi!

To sto ste čuli da je bezrazložno odgađanje namaza do njegovog zadnjeg vremena osobina licemjera, ispravno je. 

Islamski učenjaci navode konsenzus pravnika o zabrani ovakvog odgađanja namaza. Vidjeti: Fethul-bari, 2/57.

Uzvišeni Allah o licemjerima, kaže: "A kada ustaju na namaz, lijeno ustaju." Onaj ko je lijen neće ustati na namaz u njegovo prvo vrijeme, već ga odgađa do zadnjeg vremena, kao i sve druge poslove.

Prenosi se da su neki ljudi ušli kod Enesa b. Malika i vidjeli da se priprema za ikindiju da je klanja u prvom vremenu. Pitali su ga o tome, pa je rekao: Kazao je Poslanik, s.a.v.s.: "Ono je namaz munafika. Sjedi dok sunce ne dođe među šejtanove rogove (tj. pred sami zalazak) zatim na brzinu klanja četiri rekata, a ne spominje Allaha osim malo." (Muslim, Tirmizi i Ibn-Hibban). 

Ovo je jasan argument da je odgađanje namaza do pred sami izlazak njegovog vremena svojstvo licemjera.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (01.10.2004)