četvrtak, 16. svibnja 2013.

Želim da uklonim tetovažu ali ... ?

PITANJE 89:

Esselamu alejkum!

Da li je dozvoljeno, ako imas tetovažu napr. Tite, gole ženske ili slično, a nemaš para da je ukloniš u profesionalnim radnjama ili kod hirurga, da sam sebi pre tetoviraš ovaj lik sa crnom mrljom (nikakvom tetovažom) samo da bi poništio ono što se već vidi ?

ODGOVOR 89:

Ve alejkumus-Selam!

Molim Uzvišenog Allah da olakša svakome ko ima bilo kakvu tetovažu da je otkloni i da se riješi zla na koga Allahov neprijtelj Iblis navodi ljude.

Allah je prokleo onoga ko čini tetovažu i onoga kome se čini (naravno ako se ne pokaje). Hadis bilježe Buhari i Muslim.

Ukoliko čovjek nije u stanju putem specijalnih operacija otkloniti tetovažu, neće po njoj praviti drugu mrlju, jer i taj drugi postupak, tretira se tetovažom.
Čovjek će se strpiti i moliti Allaha da mu da neko rješenje, a ako umre sa tetovažom nakon iskrenog pokajanja, držeći se za vjeru i vjerske propise, neće mu štetiti inša-Allah. Allah će prikriti ljudima njihovo nevjerstvo od koga su se pokajali, a zar da ne prikrije ono što je manje od toga ?!

Napomena: Ako bi specijalna operacija za uklanjanje tetovaže bila dosta skupa, onda se ne treba činiti, jer Allah ne zadužuje čovjeka preko njegovih mogućnosti. Bolje je taj imetak podjeliti u svrhe borbe na Allahovom putu ili za pomoć ugroženim i siromašnim muslimanima, a Allah će preći preko hrđavih postupaka inša-Allah.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (08.07.2004)