nedjelja, 19. svibnja 2013.

Način objašnjavanja propisa zabrane rukovanja sa ženskim osobama ?

Pitanje br. 16
 
Kako na najbolji način objasniti tim osobama da je to zabranjeno i kako se odnositi u toj situaciji?
 
 Odgovor br. 16
 
Ovdje trebaš imati na umu nekoliko stvari:

1. Moraš biti iskren prema Allahu, iskreno željeti da one shvate taj propis i moliti Allaha u njihovom odsustvu da ih uputi.

2. Neka ti je stalno na umu da je sredina u kojoj ti živiš, sredina u kojoj su Muslimani, a pogotovo oni koji se čvrsto drže islamskih propisa, u podređenom položaju i nisu u stanju svom snagom i ponosom nastupati prema nevjernicima i neznalicama među Muslimanima, kao što je to slučaj sa muslimanskim sredinama.

3. Trebaš da budeš blag i na najljepši način pojasniš svoje principe i da, ako si u mogućnosti, pojasniš nejasnoće koje se javljaju kod onih koji slabo ili površno poznaju ovu vjeru. Takođe, skreni im pažnju da ti kada odbijaš rukovanje sa njima čuvaš na taj način njihovu i svoju čast i da ne želiš buditi strast kod sebe i kod njih, zbog toga što je čovjekova strast lahko pobudljiva.

4. Ako one i pored toga ustraju, onda je na tebi da tražiš zadovoljstvo svoga Gospodara, a ne njihovo zadovoljstvo, s time da i dalje pokušavaš da prema njima budeš blag i lijepo se odnosiš i činiš sve što bi moglo privući njihovu pažnju prema Islamu. Ovdje je bitno napomenuti da se pri njihovom pozivu držiš islamskih propisa, od obaranja pogleda, ne osamljivanja sa nekom od njih i slično.

Dipl. isl. pravnik - Semir Imamović