nedjelja, 19. svibnja 2013.

Blagodati islama 3

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله ربّ العلمين والصلاة والسلام على رسول الله

5) Blagodat islama se ogleda i u blagodatima hadždža. I to koja blagodat!!! La ilahe illallah!!!

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme: "Onaj ko ovaj Hram (Kabu) hodočasti i pri tome ne prekrši Allahove propise i ne izgovori nikakvu ružnu riječ, bit će čist od grijeha kao na dan kada ga je majka rodila." [1]

I takođe, čini mi se plemenite sestre, da čovjek za vrijeme hadždža osjeća poseban stepen bogobojaznosti, poseban osjećaj skrušenosti pred Uzvišenim Allahom. Osjeća blizinu smrti za svojim vratom. Zato, kada se približava Mikatu i skida sa sebe odjeću, prisjeća se i kaže sam sebi: "O čovječe, danas skidaš sam sa sebe svoju odjeću! Znaj dobro, sutra će drugi skidati tvoju odjeću s tebe, sutra kada umreš! O čovječe, sada se sam kupaš i mirišeš nakon kupanja! Znaj dobro, sutra će te drugi gasuliti i mirisati mošusom, sutra kada umreš! O čovječe, danas sam sebi oblačiš ihrame! Dobro znaj, da će te sutra drugi zaodjenuti ćefinima i spustiti u hladnu crnu zemlju! La ilahe illallah!!!!

6) Od blagodati islama jeste i to što nas je podučio da je najvrijednije djelo poslije tevhida u Allaha, poslije izdvajanja samo Allaha u ibadetu, dobročinstvo prema roditeljima.

Tako stoji u prijevodu značenja Allahovih, subhanehu ve te'ala, riječi:

"Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite..." [2]

Blagodat islama je to što smo putem njega saznali da je Allahovo zadovoljstvo u onome u čemu je zadovoljstvo roditelja, a Allahova srdžba tamo gdje je i srdžba roditelja.

Saznajemo putem islama,da ukoliko ne budemo dobri prema svojim roditeljima da nam je džaba tevhid u Allaha.

Islam nas uči svim vidovima dobročinstva prema našim roditeljima, dok pogledamo predislamsko doba vidjet ćemo da su roditelji nerijetko bili prodavani na pijacama kao roba, da su ostavljani na zabačenim mjestima bez ikakvih izvora života, hrane i pića, vidjet ćemo da su nerijetko bili i ubijani za malu količinu dinara i dirhema, da su pretvarani u roblje i sluge od samih njihovih sinova.

Mnogo toga možemo vidjeti i danas ali nikako među onima koji se drže vjere islama.

Jer nas islam uči da:

- da se pokoravamo našim roditeljima u svemu onome što nije grijeh prema Uzvišenom Allahu,

- da budemo ponizni prema njima,

- da se ne raspravljamo sa roditeljima i ne dižemo glas na njih,

- da sjedimo pred njima sa edebom i poštovanjem,

- da im pomažemo u dunjalučkim poslovima,

- da ih ne uznemiravamo dok spavaju i da ne ulazimo u njihove sobe bez dozvole,

- da ih ne upoznajemo sa našim problemima kako ih ne bismo rastužili i zabrinuli,

- da izmirujemo roditelje ukoliko se desi između njih spor,

- da ih savjetujemo i podučavamo vjeri, da ih podsjećamo na Allaha, na Poslanika, na njihove obaveze prema komšijama i rodbini,

- islam nas uči ukoliko neko od naših roditelja počini neko loše djelo, da ih posavjetujemo na lijep način ne bi li se prošao tog zla, a nikako da napustimo naše roditelje zbog onoga što su uradili,

- islam nas uči da činimo mnogo dova za njih.

- islam nas je obavijestio da čovjekova djela prestaju po njegovoj smrti, osim u tri slučaja, jedan od njih je hairli dijete koje ostane iza njih. Zato popravimo se i učimo dovu Uzvišenom da oprosti i smiluje se našim roditeljima. Obilazimo njihove prijatelje jer im i na taj način činimo dobročinstvo.

7) Od blagodati vjere, islama, je i to što je dokinuo zabludjela vjerovanja i ubjeđenja po pitanju žene i njenog položaja u društvu. Islam je učinio ženu ponosnom. Podario joj je visoko mjesto u društvu, sačuvao njeno dostojanstvo, čestitost i ljudskost.

8) Od blagodati islama je i to što nam je podario program i način kako da odgajamo našu djecu. Vidimo kako islam od vremena Poslanika,sallallahu alejhi ve selleme, ashaba i tabina nudi nam program odgoja djece kojeg ako budemo primjenjivali, inša'allahu te'ala, nećemo se bojati ispita pred Uzvišenim Allahom kada nas upita na Sudnjem danu za blagodat dječice kojom nas je obdario, kao što kažu komentatori Kur'ana i dr. islamski učenjaci da će čovjek biti na Sudnjem danu prvo pitan za svoju djecu pa tek onda za svoje roditelje.

9) Od blagodati islama jeste što nas podstiče na rad, podstiče nas da koristimo našoj zajednici i društvu a ne da budemo puki paraziti. [3]

Zato, neka je slava i hvala Uzvišenom Allahu onolika kolika je Njegova veličina kada nas je učinio sljedbenicima ovakve vjere, i neka je salavat i selam na Njegovog Poslanika!
________________________________________________________________________________

[1] Hadis je muttefekun alejhi.

[2] Prijevod značenja 23. ajeta sure El-Isra

[3] Pogledati prethodno predavanje gdje se govori kako islam gleda na dunjaluk.