nedjelja, 19. svibnja 2013.

GIBET - OGOVARANJE, TRAČANJE

Šejh Muhammed Salih Al-Munedžid

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله ربّ العلمين والصلاة والسلام على رسول الله

Gibet (ogovaranje, tračanje) znači da spomeneš nešto o bratu Muslimanu što on ne voli, kao što su njegove mahane. Ovo je haram, nema veze o čemu se radilo i na koji način se čini. To je haram po konzensusu Islamskih učenjaka. Kritikovanje ljudi, ako je cilj da se pokažu njihove mahane, je gibet i spada u 'zlo koje se glasno izgovori' što Allah ne voli.

" Allah ne voli da se o zlu glasno govori, to može samo onaj kome je učinjena nepravda. -A Allah sve čuje i sve zna." (An-Nisa 4, 148)

Ali ukoliko je nijjet da se osoba odstrani od loših djela koja su zabranjena Šerijatom, da se osoba zaustavi u činjenju toga, da se potisne nečija novotarija (bid'at) i upozore ljudi u vezi toga, ili da se ukaže na nešto loše što je osoba rekla ispred drugih kao na forumima na internetu ili negdje drugo, onda je to dozvoljeno i to nije gibet koji je zabranjen. Ustvari to je znak ibadeta koji približava osobu Allahu s.w.t., i dužnost je svakome ko je u stanju uraditi to. Ispravni predhodnici su osudjivali novotare i kritikovali prenosioce glasina, u njihovoj iskrenosti prema Allahu s.w.t. i Njegovom Poslaniku s.a.v.s. Važno je gledati na cilj i nijjet. A Allah s.w.t. zna najbolje.

Postavljeno: 1/4/2004

Izvor: www.islam-qa.com
__________________________________________________________________________