nedjelja, 19. svibnja 2013.

Blagodati islama 1

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله ربّ العلمين والصلاة والسلام على رسول الله

Neka je slava i hvala Uzvišenom Allahu onolika kolika je Njegova veličina i koliko samo Njemu dolikuje. Nema drugog boga osim Allaha.

Neka je salavat i selam na Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, na njegovu porodicu, časne ashabe i sve one koji slijede jedinu ispravnu i kod Uzvišenog Allaha priznatu vjeru, islam, do Sudnjega dana.

Objavio je Uzvišeni Allah u Svojoj plemenitoj Knjizi:

{ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ }

''O vjernici, bojte se Allaha onako kako se treba bojati i umirite samo kao muslimani!'' [1]

Uistinu je najbolji govor Allahov govor, najbolja uputa uputa Muhammeda, sallallahu alejhi ve selleme, a najgore stvari su novine u vjeri, svaka novina u vjeri je novotarija, svaka novotarija vodi u zabludu a svaka zabluda vodi u vatru.

Kaže Uzvišeni Allah u Svojoj Knjizi obavještavajući nas o vjeri islamu i njenom mjestu kod Njega Uzvišenog:

{ ...الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْأِسْلامَ دِيناً... }

"Sad sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera." [2]

{ إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّهِ الْأِسْلامُ... }

"Allahu je prava vjera jedino – islam." [3]

{ وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْأِسْلامِ دِيناً فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ }

"A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onom svijetu nastradati." [4]

Islam je potpuna predanost Uzvišenom Allahu, Jednom, Jedinom, pokoravanje i obožavanje svim oblicima ibadeta, a napuštanje i udaljavanje od širka.

Prije dolaska Poslanika,sallallahu alejhi ve selleme, s poslanicom arapski narod je živio u širku, pridruživali Uzvišenom Allahu sve i svašta u stvarima koje su svojstvene samo Njemu.

Bilježi Imam el-Buhari od Ebu Redža'a el-Atardija da je rekao: "Obožavali smo kamen. Kada bismo pronašli bolji kamen od onoga kojeg smo obožavali, bacili bi ga (stari), uzeli i obožavali ovaj bolji. Ukoliko ne bismo pronašli kamen da ga obožavamo, sakupili bismo zemlju na jednom mjestu, zatim, doveli ovcu i izmuzli njeno mlijeko na tu zemlju, načinivši nešto poput kamena oko kojeg bismo poslije tavafili."

Što se tiče ostalih naroda i njihove vjere, onoga na čemu su oni bili prije dolaska islama, o tome nas obavještava Uzvišeni Allah:

{ وَيَعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ مَا لا يَضُرُّهُمْ وَلا يَنْفَعُهُمْ وَيَقُولُونَ هَؤُلاءِ شُفَعَاؤُنَا عِنْدَ اللَّهِ }

"Oni se, pored Allaha, klanjaju onima koji im ne mogu nauditi niti im mogu kakvu korist pribaviti, i govore: 'Ovo su naši zagovornici kod Allaha." [5]

Kaže Uzvišeni Allah:

{ ... وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِهِ أَوْلِيَاءَ مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِيُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّهِ زُلْفَى ... }

"A onima koji pored Njega uzimaju zaštitnike: 'Mi im se klanjamo samo zato da bi nas što više Allahu približili." [6]

Mnogi hadisi Allahovog Poslanika,sallallahu alejhi ve selleme, knjige koje izučavaju život i djelo Poslanika,sallallahu alejhi ve selleme, knjige koje izučavaju život i djelo Allahovog Poslanika, mnogi historičari spominju da se do dolaska Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, s poslanicom, s islamom, Zemlja napunila svim mogućim oblicima širka, višeboštva. Ljudi su obožavali kipove, kaburove, Sunce, Mjesec, zvijezde.

Došao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, s tewhidom, vjerom u jednog boga, Allaha, dželle še'nuhu, negirajući time sva dotadašnja vjerovanja i običaje.

Došao je Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, s uzvišenom vjerom, islamom, svim ljudima u trenutku kada se čovječanstvo nalazilo pred ponorom zla. Zato, kada historičari govore o najvećim reformatorima, onima s kojima su nastale najveće promjene u historiji čovječanstva, s kojima je društvo doživjelo prosperitet i procvat, na prvom mjestu spominju ... koga? Spominju Muhammeda, sallallahu alejhi ve selleme. Kaže Uzvišeni Allah:

{ قُلْ يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُمْ جَمِيعاً الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ لا إِلَهَ إِلَّا هُوَ يُحْيِي وَيُمِيتُ فَآمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ النَّبِيِّ الْأُمِّيِّ الَّذِي يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَكَلِمَاتِهِ وَاتَّبِعُوهُ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ }

Reci: "O ljudi, ja sam svima vama Allahov poslanik, Njegova vlast je na nebesima i na Zemlji; nema drugog boga osim Njega, On život i smrt daje, i zato vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova, vjerovjesnika, koji ne zna da čita i piše, koji vjeruje u Allaha i riječi Njegove; njega slijedite – da biste na pravom putu bili!" [7]

Došao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, s islamom, došao je sa šehadetom, onim što zahtijeva vjera islam od svih onih koji žele da budu muslimani, od svih onih koji žele da uđu u islam.

Svjedočenje da nema istinskog boga dostojnog obožavanja osim Uzvišenog Allaha i svjedočenje da je Muhammed, sallallahu alejhi ve selleme, Allahov rob i poslanik, prvi je i najvažniji rukn, temelj islama. Ovo svjedočenje ne biva samo pukim izgovaranjem (iako čovjek na taj način postaje musliman u spoljašnosti i na njega se odnose i važe svi propisi islama), nego istinsko svedočenje da nema boga osim Allaha i da je Muhammed, sallallahu alejhi ve selleme, Allahov poslanik biva i riječju i djelom, tj. sprovođenjem u praksu svih onih šartova La ilahe illallah, poput iskrenosti, činjenja djela samo radi Allaha; poput ljubavi prema Uzvišenu Allahu i Njegovom Poslaniku; poput slijeđenja i pokoravanja Poslaniku, sallallahu alejhi ve selleme.
________________________________________________________________________________

[1] Prijevod značenja 102. ajeta sure Ali-Imran

[2] Prijevod značenja 3. ajeta sure El-Maide

[3] Prijevod značenja 19. ajeta sure Ali-Imran

[4] Prijevod značenja 85. ajeta sure Ali-Imran

[5] Prijevod značenja 18. ajeta sure Junus

[6] Prijevod značenja 3. ajeta sure Ez-Zumer

[7] Prijevod značenja 158. ajeta sure El-E'araf