subota, 18. svibnja 2013.

Da li je dozvoljeno brijati bradu jer se na zapadu to smatra kulturom ?

Pitanje br. 13
 
Da li je dozvoljeno brijati bradu zbog toga što se puštanje brade na zapadu smatra nekulturom?
 
 Odgovor br. 13
 
Dragi brate, ne osvrći se na zapadno poimanje kulture i nekulture, jer je kod njih kulturno ono što je u Islamu nekulturno i obrnuto. Kod njih je na primjer zinaluk (blud i razvrat) i homoseksualizam modernizam i naprednost, a u Islamu je to jedan od najvećih grijeha, jer ruši ljudsku čast i dostojanstvo i napada na jednu od nepovredivih stvari, a to je porijeklo. Kod njih je razgolišavanje i bestidnost kultura i civilizacija, dok je to u Islamu spuštanje na nivo niži od nivoa životinja i slično. 

Ako bi rekli da je dozvoljeno obrijati bradu zato što je puštanje brade po shvatanju zapada nekulturno, onda bi morali ostaviti mnoge druge stvari koje su naređene ovom vjerom, samo da bismo zadovoljili nevjernike. 

Kaže Allah subhanehu ve te'ala, savjetujući, svoga Poslanika sallallahu alejhi ve selleme: "i ne povodi se za strastima onih koji ne znaju" (El-Džasije, 18). 

Vage zapada i njihove civilizacije su neispravne zato što se temelje na strastima, a ne na božanskoj uputi.  

Što se tiče puštanja brade, ono je naređeno, između ostalog, hadisom kojeg si spomenuo: "Puštajte brade i kratite brkove", i drugim hadisima koji su slično formulisani. Riječi Poslanika sallallahu alejhi ve selleme 'puštajte' su naredba (imperativ), a islamski učenjaci kažu: "Osnova je da bilo koja naredba u Kur'anu i Sunnetu zahtjeva izvršenje naređenog". (Tj. kada naiđeš na naredbu u Kur'anu i Sunnetu obaveza ti je sprovesti tu naredbu u praksu). Druga stvar na koju upućuje ovaj hadis jeste da se brada pušta i nije dozvoljeno da se išta uzima od nje i da se krati. Islamski učenjaci su jednoglasni kada je u pitanju zabrana kraćenja brade ispod veličine šake, a razišli su u kraćenju poviš šake, tako da jedan dio poznatih učenjaka dozvoljava kraćenje dijela brade koji pređe veličinu šake, dok drugi to zabranjuju i traže od Muslimana da potpuno pusti bradu. Sve u svemu ti nastoj da potpuno pustiš bradu, a ako bi se odlučio na kraćenje onda ne smiješ kratitit ispod šake.

Dipl. isl. pravnik - Semir Imamović