ponedjeljak, 27. svibnja 2013.

Ramazanski post i dojilja koja doji svoje dijete ?

Pitanje br. 99
 
Esselamu alejkum! Interesuje me šerijatski propis po pitanju dojilje koja doji svoje dijete, da li ona mora postiti mjesec Ramazan. Pošto pri postu može izgubiti mlijeko, da li joj je dopušteno ne postiti u Ramazanu, a da taj post naposti poslije kada ne bude više dojila dijete. Jer ako majka želi upotpuniti dojenje na dvije godine, da li joj je to preče ili post u mjesecu Ramazanu? Molim vas da mi navedete dokaz uz odgovor.
 
 Odgovor br. 99
 
Jedan od uvjeta kojeg musliman i muslimanka trebaju ispuniti da bi bili obavezni postiti, jeste mogućnost (sposobnost), tj. podnošenje posta bez poteškoće – osoba koja nije u mogućnosti postiti, osim uz veliku tegobu nije obavezna postiti. Dvije su vrste takvih osoba:

a) osobe kod kojih je nemogućnost trajna, kao što je starac i bolesnik koji se ne nada ozdravljenju; njima je obaveza da, umjesto svakog dana ramazana, nahrane siromaha – jednom siromahu će dati četvrtinu saa' riže, brašna i sl., ili 2,40 kg. Postoji i drugi način nahranjivanja siromaha, kojeg je koristio Enes, radijallahu anhu, kada je ostario, a on se ogleda u pripremanju hrane za trideset siromaha.

b) osobe koje su trenutno u nemogućnosti, kao što je bolesnik koji se nada ozdravljenju, trudnica i dojilja. Bolesnik koji se nada ozdravljenju će prekidati post i napostiti propuštene dane nakon što ozdravi. Dokaz za to su riječi Allaha, dželle šenuhu: "Onaj ko bude bolestan ili na putovanju, neka posti isti broj drugih dana… "(El-Beqare, 185). 

Prema ispravnijem mišljenju islamskih pravnika, trudnica i dojilja imaju isti propis kao i bolesnik koji se nada ozdravljenju, ostavljaju post i nadoknađivaju dan za dan. Dokaz za to su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme: "Allah, dželle šenuhu, je musafira oslobodio obaveze posta (dok je na putovanje) i dozvolio mu je kraćenje namaza, dok je trudnicu i dojilju oslobodio obaveze posta (za vrijeme dojenja i trudnoće)." (Hadis su zabilježili Ahmed, Ebu Davud, Nesaija, Tirmizija i Ibn Madže). Allah najbolje zna.

Dipl. isl. pravnik - Semir Imamović - islambih.org 2000.-2001. god.