nedjelja, 19. svibnja 2013.

Rukovanje sa ženama koje ne poznaju propise ?

Pitanje br. 15
 
Da li je dozvoljeno rukovanje sa ženskim osobama u slučaju da one ne shvataju propise vezane za to ?
 
 Odgovor br. 15
 
Rukovanje sa ženskim osobama nije dozvoljeno ni u kom slučaju, pa makar data osoba ne razumjela, trenutno, taj propis iz slijedećih razloga:

1. Postoje vjerodostojni dokazi koji zabranjuju rukovanje muškarca sa ženom strankinjom kao što su riječi Poslanika sallallahu alejhi ve selleme: "Ja  se ne rukujem sa ženama", i riječi Aiše radijallahu anha: "Tako mi Allaha, ruka Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve selleme nikada nije dodirnula ruku žene (strankinje)." (Buharija i Muslim).

2. Traženje Allahovog zadovoljstva je preče od zadovoljstva ljudi, jer se ljudi neće zadovoljiti samo kod rukovanja, nego će, ako budemo popustljivi, od nas tražiti da ostavimo i veće principe i prekršimo veće zabrane od rukovanja sa ženom strankinjom. Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve selleme: "Ko bude tražio Allahovo zadovoljstvo, pa makar rasrdio ljude, Allah će mu biti dovoljan i zaštit će ga, a onaj ko bude tražio zadovoljstvo ljudi, pa makar rasrdio Allaha, Allah će ga prepustiti ljudima."

3. Onaj ko se rukuje sa ženama pod izgovorom da one ne shvataju zabranu rukovanja, je loš primjer tim ženama i ostalim Muslimanima i biće pitan pred Allahom zbog toga što ih nije upoznao sa propisom ili što je iz straha ili stida od njih skrio jedan od propisa vjere. Kaže Poslanik sallallahu alejhi ve selleme: "Ko bude skrivao znanje, Allah će ga na Sudnjem danu zauzdati uzdom od vatre."

Dipl. isl. pravnik - Semir Imamović