nedjelja, 19. svibnja 2013.

Odgađanje namaza izvan njegovog vremena ?

Pitanje br. 17
 
Da li je dozvoljeno odgađanje namaza izvan njegovog vremena, ako čovjek nema mogućnosti obaviti namaz u njegovom vremenu ?
 
 Odgovor br. 17
 
Nije dozvoljeno odgađati namaz izvan njegovog vremena i naklanjavati ga u drugom vremenu bez opravdanog razloga, kao što je nenamjerno prespavljivanje, nesvjest, gubitak pameti, nužda (npr. spašavanje utopljenika, gašenje požara), prevelik strah (u borbi) i slično. Ako bi čovjek odgodio namaz bez neke od ovih potreba i naklanjao ga u vremenu drugog namaza, njegov namaz ne bi bio ispravan i primljen kod Allaha i smatrao bi se kao onaj koji ga ostavlja iz nemara i lijenosti. Dokaz za to su riječi Allaha subhanehu ve te'ala: "Zaista je namaz vremenski određena obaveza vjernika." i riječi Poslanika sallallahu alejhi ve selleme: "Ko uradi djelo na način koji je suprotan načinu sa kojim sam došao, njegovo djelo se odbija" (Bilježi ga Muslim). Nažalost kod nas je rašireno vjerovanje da čovjek može odgoditi namaz kada hoće, a zatim ga naklanjati u nekom drugom vremenu i to nazivaju nakazom (od arapske riječi kada, što znači nadoknađivanje). Nakaza je propisana osobama koje imaju neko od spomenutih opravdanja, a ne lijenčinama i onima koji se poigravaju sa propisima Allahove vjere. Ono što se tebi dozvoljava u ovom slučaju jeste spajanje namaza koji se inače spajaju i to pod sljedećim uvjetima:

1. Da škola ne dozvoljava učeniku obavljanje namaza u njegovom vremenu.

2. Da spajanje bude u vremenu jednog od dva namaza koji se spajaju; podne i ikindije u ikindijskom ili podnevskom i akšama i jacije u akšamskom ili jacijskom vremenu. Ako bi spojio podne i ikindiju u akšamskom vremenu, njegovo spajanje će biti neispravno.

3. Treba nastojati da se izbori za svoje pravo.

U slučaju da mu škola ili posao ne dozvoljava čak ni spajanje namaza onako kako smo objasnili, obaveza mu je napustiti školu ili posao, jer bi svojim ostankom dao prednost ovom svijetu nad onim svijetom i svome pravu nad Allahovim pravom.

Dipl. isl. pravnik - Semir Imamović