nedjelja, 19. svibnja 2013.

O kojim stvarima djevojka treba paziti pri izboru muža ?

 Pitanje br. 40
Najvažniji aspekti o kojim djevojka treba razmisliti pri izboru muža? Ako odbije nekog samo iz ekonomskih ili dunjalučkih (svjetovnih) razloga, hoće li je to izložiti Allahovoj kazni?
 Odgovor br. 40
Najvažnije osobine na koje žena mora obratiti pažnju pri odabiru muža su njegov ahlak i bogobojaznost. Imućnost i porijeklo su drugorazredni faktori. Najvažniji aspekt je to da potencijalni mladoženja bude bogobojazna osoba i da ima dobar ahlak (ponašanje). Čovjek od pobožnosti i dobrog ahlaka neće svojoj ženi činiti nepravdu. Ili će se prema njoj dobro ponašati ili će je otpustiti na najljepši način. I više od toga, čovjek od vjere i dobrog karaktera možda će postati bereket (balgodat) za nju i njenu djecu. Od njega će moći naučiti o vjeri i lijepom ponašanju. Ako nema tih osobina, neka se kloni njega, a naročito onda ako je poznat po nemarnosti naspram obavljanja namaza ili ako je poznat po pijenju alkohola, da nas Allah sačuva. 

Što se tiče onih koji nikad ne klanjaju, oni su nevjernici. Vjernice njima nisu dozvoljene (za brak) niti su oni dozvoljeni vjernicama. Važna tačka je to da žena treba da se koncentrira na ahlak i bogobojaznost. Ukoliko je on pored toga od uglednog porijekla, onda je to prednost. Dokaz za to je u hadisu Allahovog poslanika s.a.v.s. «Ako dođe čovjek sa čijom vjerom i ahlakom  ste zadovoljni onda ga oženite.» Uglavnom, ako je on osim toga još i pogodan (u drugim stvarima, kao što su ekonomska situacija i slično) onda je to još bolje.

Šejh Ibn Usejmin - islambih.org 2000.-2001. god.