četvrtak, 16. svibnja 2013.

Ne volim muziku ali radim na radio stanici ?

PITANJE 88:

Selam alejkum!

Ne slušam muziku, ne volim muziku, prihvatam i to da je haram, ali pošto radim na radio stanici prinuđen sam dolaziti u nužne situacije. Ne puštam je, u drugom je planu, ali mora ići u špici za najavu sadržaja dnevnika, vijesti i slušnih emisija (takozvana medijalna muzika). Kakav je vaš stav?

ODGOVOR 88:

Ve alejkumus-Selam!

Volio bih da je uvaženi brat pojasnio o kakvom je radiju riječ. Ako je to radio koji se koristi i u davetske svrhe onada nastoj ublažiti i umanjtiti to zlo (mislim na muziku). Naravno, ako si ti urednik ili direktor radija onda trebaš postepeno umanjivati muziku i mjesto nje pustati ilahije bez muzike, Kur'an, čitanje hadisa, mudrih izreka, prijevod Kur'ana, razna predavanja itd., da bi za određeni period radio bio bez muzike inša-Allah.

Tvoja odgovornost biva shodno službi i utjecaju koga posjeduješ u radiju. Nema koristi od posla kojim se srdi Uzvišeni Allah. Ne treba se plašiti, možda Allah učini taj radio i te emisije draže ljudima od svih koji se služe zabranjenim sredstvima. Najbitnije je zadovoljiti Allaha i ne tražiti zadovoljstvo ljudi u Allahovoj srdžbi. 

Koliko je samo medija propalo, iako su nastojali po svaku cijenu zadovoljiti strasti masa, ali..., uspjeh je od Allaha ne od ljudi.

Međutim, ako se radi o radiju koji ne poziva Allahu i Poslaniku, s.a.v.s., tada nije dozvoljeno raditi na takvom mjestu, iako pozivao muslimane u nekakvo nacionalno buđenje kome islam ne pridaje nikakvu težinu, a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (08.07.2004)