četvrtak, 9. svibnja 2013.

Je li dozvoljeno osigurati auto ili kuću ?

PITANJE 21:

esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Je li dozvoljeno osigurati auto, ili kuću,a imaš izbor da osiguraš ili ne.

džezakAllahu hajr

ODGOVOR 21:

Ve alejkumus-Selam!

Sve vrste komercijalnih osiguranja (kao npr.: osiguranje stambenih ili poslovnih objekata od provale, požara, poplave, zemljotresa itd., osiguranje auta i drugih prevoznih sredstava, životna osiguranja) su haram po mišljenju apsolutne većine islamskih pravnika. Ovdje se svakako izuzimaju društvena osiguranja kao: penziono, zdravstveno i socijalno, koja su dozvoljena po konsenzusu islamskih učenjaka kako navodi dr. Sbir u djelu "El-muamelatul-malijje." (Između društvenih i komercijalnih osiguranja postoji temeljna razlika o kojoj ne mozemo govoriti na ovom mjestu.)

Komercijalna osiguranja sadrže: kocku, kamatu, prevaru i ne definisana su.
Dakle, auto je dozvoljeno osigurati samo u nuždi, a svaki čovjek najbolje poznaje svoje stanje i da li mu je opravdano da učini tako nešto. Nuždom se ovdje misli na stanje koje bi čovjeku znatno otežalo njegov život zbog nepostojanja vlastitog prevoznog sredstva, jer korištenje sredstava javnog prevoza nije uvijek raspoloživo i dostupno svim ljudima.

Međutim, korištenje osiguranja biva shodno ovoj nužnosti. Nije dozvoljeno uzimati puna ili polupuna (kasko) osiguranja, bez obzira na vrijednost auta, jer se to ne smatra nuždom. Dakle, uzima se najjeftinije osiguranje bez dodatnih advokatskih (rechtschutz) i drugih usluga.

Što se tiče osiguranja stambenog objekta to nije dozvoljeno, jer osiguranje nije uvjet posjedovanja objekta, za razliku od auta koje se ne može posjedovati osim uz osiguranje, a Allah najbolje zna.

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (23.03.2004)