četvrtak, 9. svibnja 2013.

Da li je haram nositi crvenu odjeću muslimanu ?

PITANJE 27:

Esselamualejkum!!

Čuo sam od jednog brata koji mi je rekao da je zabranjeno nosit crvenu boju odjeće muškarcu-muslimanu, recimo majicu da li je to istina neka vas Allah nagradi.

ODGOVOR 27:

Ve alejkumus-Selam!

Po ovom pitanju islamski učenjaci imaju osam mišljenja koja spominje Ibn-Hadžer Fethul-bariu, 10/306.

Hadis koga prenosi Abdullah Ibn-Amr a bilježi ga Ebu-Davud, Ahmed i drugi sa dobrim lancem prenosilaca ukazuje da je muškarcima zabranjeno nositi crvenu boju. Međutim, imam Muslim bilježi od Ebu-Džujajfe da je Poslanik, s.a.v.s., imao crveni jemenski ogrtač koga je oblačio. Islamski učenjaci su na nekoliko načina pomirili ova dva hadisa. Najprihvatljiviji put pomirenja jeste onaj koji je odabrao Ibn-Kajjim u "Zadul-meadu" gdje kaže da su jemenski ogrtači većinom prugani (tj. ne radi se o samo crvenoj boji). Tako hadis Ibn-Amra zabranjuje odjeću koja je čisto crvene boje, a hadis Ebu-Džuhajfe dozvoljava crvenu boju koja je manje ili više protkana drugim bojama, a Allah najbolje zna.

Učenjaci šafijske i malikijske pravne škole dozvoljavaju općenito oblačenje crvene boje. Vidjeti: "Tuhvetul-ahvezi" 5/319.

Dok pravnici hanefijske i hanbelijske pravne škole smatraju pogrdnim oblačenje crvene odjeće. Vidjeti: El-insaf, 1/481 i El-bahrur-raik, 2/171.

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (01.04.2004)