petak, 10. svibnja 2013.

Koliko se može najmanje ajeta učiti na jednom rekatu ?

PITANJE 29:

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu

Poštovani brate možeš li mi odgovoriti koliko se može najmanje ajeta učiti na jednom rekatu i da li se gleda na dužinu ajeta.Neka te Allah s.v.t. nagradi za uloženi trud i neka nas sve ujedini.
Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu

ODGOVOR 29:

Ve alejkumus-Selam ve rahmetullahi ve brekatuhu!

U šerijatsko-pravnim izvorima ne postoji, koliko je meni poznato, validan argument koji precizira najmanji broj ajeta koji se treba učiti na jednom rekatu. Nekada će klanjač biti u stanju da prouči veći ili manji broj ajeta ovisno o njegovom tjelesnom, psihičkom ili drugom stanju. Imam Muslim, 6/6/727; Ibn-Huzejme, 2/163-164/1115; Hakim, 1/450/1152 i drugi bilježe da je Poslanik, s,a,v,s., na prvom rekatu sabahskog sunneta učio "Kulu amenna billahi..." (136. ajet iz sure El-Bekare), a na drugom "Kul ja ehlel-kitabi tealev..." (64. ajet iz sure Alu-Imran). U drugoj verziji kod Ebu-Davuda 1/234/1121, sa ispravnim senedom, stoji da je Poslanik, s.a.v.s., na drugom
rekatu sabahskog sunneta učio "Flemma ehasse Isa minhumul-kufre..." (52 ajet iz sure Alu-Imran). Dakle kada bi klanjač proučio samo jedan ajet ove dužine bilo bi ispravno, iako je većinska praksa Allahovog Poslanika, s.a.v.s., bila da uči više ajeta i to je svakako bolje i vrednije. Međutim, ako klanjač želi učiti nekoliko potpuno kratkih ajeta, onda mu je bolje da prouči jednu kratku suru koja predstavlja jednu samostalnu cjelinu, za razliku od kratkih ajeta koji su usko vezani za one prije i poslije njih, a Allah najbolje zna.
Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (07.04.2004)