petak, 17. svibnja 2013.

SREDSTVA ZA SPREČAVANJE TRUDNOĆE ?

Pitanje br. 3
 
Es-selamu alejkum. Da li je ženi muslimanki dozvoljeno da koristi sredstva za sprečavanje trudnoće, kao što su pilule, spirala i druga sredstva za sprečavanje trudnoće. Neka vas Allah nagradi.
 
 Odgovor br. 3
 
Što se tiče sredstava za sprečavanje trudnoće, prije nego odgovorim treba da objasnim neke stvari: Osnova je da islam vrjednuje i podstiče na povećanje muslimanskog potomstva, jer je ovo  jedan znak za snagu našeg ummeta pogotovo kada nam naš Poslanik sallallahu alejhi ve sellem preporučuje da mladoženja kada hoće da izabere ženu – traži onu koja je ljubazna i koja je u mogućnosti da puno rađa. Uprkos tome on sallallahu alejhi ve sellem nije zabranio (za posebne slučajeve) korištenje sredstava za sprečavanje trudnoće; poput nekih ljekova ili spirala, naravno sve to uz preporuku povjerljivog doktora – koji je musliman.

Primjer: Ako čovjek ima puno djece i nema mogućnosti da ih odgaja kako treba, ili žena koja je puno slaba ili bolesna, pa joj doktori preporuče da izbjegava trudnoću jedan period, zbog mogućnosti da joj se naruši zdravlje, ili postoji opasnost za sljedeće dijete, ili žena koja stalno rađa, pa ne može ni da doji, ni da nosi dijete. U ovom slučaju dozvoljeno je da žena koristi sredstva za sprječavanje trudnoće, čak ima nekih učenjaka koji smatraju, ne samo da je dozvoljeno korištenje tih sredstava u ovim slučajevima, nego čak i mora. Učenjaci koji su dozvoljavali sredstva za sprječavanje trudnoću uzeli su kao dokaz hadis od Džabira radijallahu anhu koji je rekao: ''Čuvali smo se (od trudnoće), a Kur'an se spušta.'' Bilježi Buhari, a kod Muslima kaže Džabir radijallahu anhu: ''Čuvali smo se u doba Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, a nije nam zabranjivao.'' Kaže Bejheki, prenosi se da je olakšica u tome od Sa'd ibn Ebi Vekkasa i Ebu Ejjuba el Ensarije, Zejda ibn Sabita i Ibn Abbasa radijallahu anhum, također ovo je mezheb imama Malika i Šafije, čak su u tome saglasni Umer ibn el Hattab i Ali ibn Ebi Talib – da se ne može smatrati ubistvom čuvanje od trudnoće, osim dok ne bude plod. A što se tiče mezheba Zahirija, zabranili su korištenje sredstava za čuvanje od trudnoće i uzeli su kao dokaz hadis koji se prenosi od Džuzame bint Vehb: ''Ljudi su pitali Poslanika sallallahu alejhi ve sellem za čuvanje od trudnoće, pa je odgovorio: "To je skriveno ubistvo." Na ovo pitanje odgovara imam Gazali, rahimehullah: ''Kada skupimo sve dokaze oko ovog pitanja, smatramo da je mekruh, ali ne i haram.'' A neki od imama hanefijskog mezheba smatraju da je dozvoljeno čuvanje ako dozvoli žena.

Zaključak: Dozvoljeno je čuvanje od trudnoće po potrebi uz saglasnost muža i žene.

Šejh Imad el-Misri