četvrtak, 9. svibnja 2013.

Ko su ispravne selefije a ko nisu ?

PITANJE 07:

esselamun alejkum imam nekoliko pitanja

1. ko su ispravne selefije i ko nisu posto se razlikuju u vezi dzihada i uleme .
2. jel mozes da nam pojasnis ko su:dzematul teblig ,ihvanul muslimin ,hizbu tahrir i koju menhedz oni imaju da li su od spasene grupe koje spominjao nas poslanik s.a.v.s.ili su od 72 grupe koje nece uci u dzenet.
3.oni koji grijese u akidu ili u menhedzu da li znaci da su izasli od ehli suneta i dzemata ili ne .
4.jel ima danas u ovome vremenu havaridze ili ne posto sam procitao knjigu predznaci sudnjega dana kod fitne tu stoji da je ibn omer rekao cuo sam Allahovog poslanika a.s. gdje kaze ,, raskidat ce se i umanjivati svakog stoljeca vise od 20 puta sve dok se medu njima ne pojavi dedzal,,(sunen ibn madze).i ako ima jel mozes da nam kazes ko su ti pa da se cuvamo od njihove spletke i fitne.
5.da li je ziv dedzal ako je ziv gdje se nalazi on sad .
6.ovo sto cu vas sada pitati je istina i bas me interesuje jel sam se nasao na takve ljude pitanje je sta je hukm (propis)za one koje kazu da su muslimani a ne znaju sehadet i to bas za vreme ramazana sam se sreo sa takvim i malo sam poceo pricati o islamu i oni poste ali sehadet nisu znali i ondak sam rekao njima da morate nauciti sehadet jel allah vasa djela nece primati posto niste muslimani . i sada kako je vase mislenje u vezi ovoga jel ce Allah njih oprostiti i primati njihova djela ili ne posto su bili oni dzahili i jel ce Allaha oprostiti one koji ne znaju (sehadet bar ovo sto je naj osnovnije)a jos misle da su muslimani prema rodbinu koju su rodeni u muslimanskim porodicama .
7.ko je sejh rebia el medheli i sta mozes nam o njemu kazati ako je moguce posto se prica za ovoga ucenjaka puno i sta je istina o njemu i sta nije jel nama nije nam jasno bas sve.
8.da li je dzihad akida ehli suneta i dzemata da bi dosao do islamske drzave ili postoji druge putevi do islamske drzave posto danas ima razne metode koje upotrebljavljaju razne grupacije i nama onda nije nam jasno bas koja je na istini po ehli sunetu i ko nije .
9.jeli nam duznost i obaveza za sve muslimane da bih dosli do hilafeta i izabrali halifu ili ne .
10.jel moze da nazovemo sebi selefije i koliko je vazno ovo za nas i koliko nije i da li je to bidat posto nisu se nazvali prva generacija ovoga umeta sa ovom imenom . i na kraju molim Allaha s.v.t.da vas nagradi za vas trud u koliko je moguce za vas odgovor na ove pitanje koji sam stavio esselamun alejkum i zelim sve najbolje za vase poslove koje oblavljajte za dinu islam .

ODGOVOR 07:

Ve alejkumus-selam!

Odgovor: Selefijama se smatra svako onaj koji slijedi Kur'an, Sunnet i praksu prvih generacija. Medutim, draze mi je da se zovemo Sunije ili Ehlus-sunne vel-dzema'h. Spomenuta podjela je ruzna novotarija koju su isforsirali laicki umovi, zeleci time nesvjesno ili svjesno da kazu kako ulema ne vodi i ne podrzava dzihad. Obaveza je svih muslimana da se povedu za ucenima, jer oni najbolje poznaju Allahove granice i najbogobojazniji su. Uzviseni kaze: "Allaha se boje od Njegovih robova uceni." Ulema je u svakoj generaciji bila okosnica dzihada, jer se dzihad ne moze voditi osim ako ulema to dozvoli, buduci da uceni vazu stvari, gledaju prioritete i odlucuju da li je vrijeme za dzihad ili drugi vid dave. Vecina islamskih ucenjaka nije sabljom vodila dzihad, medutim, oni su ti koji su odgajali mudzahide i generacije koje su izlazile i borile se na Allahovom putu i tako mi Allaha divno je ono sto su cinili i sta cine i u nase vrijeme. Ulema je ta koja podstice mase da materijalno i moralno pomognu dzihad i mudzahide, a i sami ulazu svoje imetke u svrhe dzihada. Ko je ta neznalica koja tvrdi da ulema u nase vrijeme ne vodi dzihad?! Vlastitim usima sam cuo skupinu ucenjaka (bilo uzivo ili preko kaseta) kako podsticu ljude da pomognu dzihad svojim imecima i svojim zivotima. Znam neke od njih koji su danas sobom na ratnim zaristima. Dakle, neki ucenjaci podsticu ljude, odgajaju generacije i na taj nacin pomazu dzihad. Nije obaveza svakog ucenjaka da se bori sabljom, svako od njih ima pravo da vaze i gleda, da li je bolje da izade u borbu ili da priprema i odgaja druge za dzihad. Tako mi Uzvisenog Allaha od nasih ucenjaka nismo vidjeli osim dobro. Svi oni koji kazu npr. taj i taj je stao uz ulemu, zelivsi ga pogrditi time, pogrduje sam sebe i najveca je neznalica i nije shvatio ulogu uleme. Da prestanu ti i takvi govoriti nestalo bi velikog zla koje su posijali svojim rukama i jezicima. Zbog cega se potire sav hajr koga su posijali nasi ucenjaci u ovom vremenu, koji su rasirili ispravan tewhid i iskorijenili bidat. Ne mogu da razumijem muslimane koji sami sebi nanose stetu vrijedajuci najodabranije mumine na ovako ruzan nacin. Ako je neko ili vecina islamskih ucenjaka cinila idztihad i zakljucila da je bolje da ostanu i pomognu dzihad svojom rijecju, svi oni imaju najmanje jednu nagradu a mozda i dvije, dok oni koji o njima pogrdno govore imaju samo tovar grijeha, jer ogovaraju ucene i jedu njihovo otrovno meso. 

Takoder, da nije zalosno bilo bi jako smjesno, da neuki ili poluuki poucavaju ulemu kako ce postupati i ne libe se da nakon jednog, dva ili vise procitanih djela postanu muftije koje rjesavaju probleme ummeta, pocevsi od uleme!!!

Ovdje bih samo spomenuo da islamski ucenjaci imaju pravo da idztihade i gledaju dali je neko vrijeme ili podneblje sazrijelo za dzihad ili ne. Ponekad ce se razici (kao u vecini fikhskih pitanja) pa ce jedni smatrati da treba povesti dzihad protiv nevjernika, a drugi ce kazati, da je vrijeme za odgoj muslimana i pripremu terena za dzihad. Obicni covjek moze odabrati ono sto smatra ispravnim ali ne smije osudivati ucene zbog promasenog idztihada. Takoder, nije poznat niko od ucenjaka Ehlus-sunneta iz ranijih ili kasnijih generacija, da se bori protiv dzihada, vec se spor vodi da li je sada idealno vrijeme za dzihad ili odgoj muslimana, a u svemu tome je hajr i dobro.

Takoder, ponekad se prica o ulemi ali se ne poznaje prava istina o njima. Nisam cuo ni jednog od onih koji (hadanellahu ve ijjahum) pogrdno govore o ucenim, dok voze udobne automobile i uzivaju komfornim stanovima, da spominju npr. sejha Albanija i njegov dzihad sa puskom protiv prokletih zidova, koga je vodio od 1948-1950 god. Da li je to pravda kojom nas je zaduzio Uzviseni?!

Molim Allaha da nas ucini od onih koji su uceni i od onih koji se bore na njegovom putu svojim imecima i svojim zivotima. Amin!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (11.03.2004)