ponedjeljak, 13. svibnja 2013.

Da li je ispravno imamu na džumi da se popne na mimber na 6/7 stepen ?

PITANJE 78:

Esselamu alejkum!

Da li je ispravno imamu na džumi da se popne na mimber skroz na 6/7 stepen i kada imam čita hutbu da li je ispravno kjanjati dva rekata dobrovoljnog namaza ? Da vas Allah nagradi..

ODGOVOR 78:

Ve alejkumus-Selam!

U vrijeme Poslanika, s.a.v.s., minber je imao samo tri stepenice. Hadis o tome bilježi Ibn-Madže i drugi sa ispravnim lancem prenosilaca. Tako da nije ispravno praviti visoke i duge minbere, jer imaju više nedostataka:

1. Taj postupak nije bio poznat u vrijeme Poslanika, s.a.v.s.,
2. Takvi minberi ponekad presjecaju par prvih safova,
3. Na takvim miberama se uče određene dove i to za svaku stepenicu posebna dova, što nema nikakve osnove u šerijatu,
4. Dosta je zamorno, naročito za one koji se nalaze bliže minbera, da gledaju u imama dok drži hutbu i
5. Gradnja takvih minbera smatra se bespotrebnim rasipanjem imetka koga je obaveza iskoristiti u općekorisne svrhe.

Minber od tri stepenice je dovoljan da se vidi imam dok drži hutbu, a putem razglasa je omogućeno svima da čuju glas, tako da je pravi apsurd penjati se na vrh minbera.

Što se tiče namaza dok imam drži hutbu to je legitiman postupak kod većine islamskih učenjaka. Muslim prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ko dođe petkom dok imam drži hutbu neka klanja dva rekata." Ovaj hadis je jasan argument koji se ne može metaforički protumačiti.

Također, praksa Poslanika, s.a.v.s., potvrđuje klanjanje tehijjetul-mesdžida dok imam drži hutbu. Buhari i Muslim bilježe predanje u kome stoji da je Sulejk El-Gatafani ušao u džamiju i sjeo dok je Poslanik, s.a.v.s., držao hutbu. Vjerovjesnik, s.a.v.s., ga upita: "Da li si klanjao?" "Nisam" reče. Poslanik s.a.v.s., mu tada naredi: "Ustani i klanjaj." Neki tvrde da je Poslanik, s.a.v.s., zastao sa hutbom dok Sulejk nije završio namaz. Međutim, to nije ispravno već je potvrđeno u Džamiut-Tirmizi od Ebu-Seida El-Hudrija da je Sulejk klanjao dok je Poslanik, s.a.v.s., držao hutbu. 

Također svi hadisi koji brane namaz dok se imam nalazi na minberu nisu vjerodostojni.

O propisu tehijjetul-mesdžida bilo je opširnog govora u knjizi "Džuma namaz" str. 100-107.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (26.06.2004)