četvrtak, 9. svibnja 2013.

Da li je dopušteno rukovanje muškaraca i žena ?

PITANJE 17:

Es-selamu alejkum!

Neki alimi nalaze zamjerke hadisima koji govore o zabrani rukovanja muškaraca i žena koji nisu mahremi jedni drugima tj. ti alimi smatraju da je to dozvoljeno. Da li su te predaje, koje zabranjuju rukovanje, vjerodostojne i kakav je fikhski stav o ovoj meseli ?

ODGOVOR 17:

Ve alejkumus-Selam!

Rukovanje sa ženom strankinjom nije dozvoljeno po mišljenju izrazite većine islamskih učenjaka. Navode se brojni hadisi koji brane rukovanje sa ženama. Doista, neki učenjaci su prigovarali ovim hadisima, dok su ih drugi prihvatili. Rukovanje sa strankinjama (one koje nisu mahrem) nije bila Poslanikova, s.a.v.s., praksa. Aiša, r.a., kaže: "Tako mi Allaha nikada Poslanikova, .s.a.v.s., ruka nije dotakla ruku žene (koja mu nije mahrem)." Buhari i Muslim
Također, riječi Uzvišenog Allaha: "I ne približavajte se nemoralu" El-Isra, 32., ukazuju na zabranu rukovanja. Uzvišeni Allaha u ovome ajetu nije kazao: Ne činite nemoral, već kaže: "Ne približavajte se nemoralu", a dodir strankinje je put ka nemoralu.

Najispravniji hadis koji ukazuje na zabranu rukovanja su riječi Poslanika, s.a.v.s.: "... i ruka čini nemoral, a nemoral ruke je dodir." Bilježi Muslim i drugi. Dakle nije dozvoljeno dodirivati osim ženu mahrema. Zar pored ovoga hadisa i prethodno spomenute Poslanikove s.a.v.s., prakse sumnjati u zabranu ovoga ružnog čina. Nije ispravno pored jasnih i vjerodostojnih hadisa slijediti olakšice pojedinih učenjaka, jer je samo Poslanik, s.a.v.s., nepogrešiv u pitanjima vjere, a Allah najbolje zna.

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (18.03.2004)