ponedjeljak, 13. svibnja 2013.

Čuo sam da neka ulema dozvoljava kredit sa kamatom ?

PITANJE 73:

Esselamu alejkum!

Živim u dijaspori gdje želim da kupim kuću na kredit, međutim kredit je sa kamatom. Čuo sam da neka ulema to dozvoljava argumentirajući to, da je veći grijeh živjeti u stanovima koji pripadaju određenim zadrugama koje rade sa kamatom, nego uzeti kuću gdje čovjek može da ispalćuje kamatu samo jedno određeno vrijeme? 
Zanima me da li je to tačno?  Da vas Allah nagradi!

ODGOVOR 73:

Ve alejkumus-Selam ve rahmetullah!

Kamata je strogi grijeh, koji je zabranjen Kur'anom, Sunnetom i konsenzusom islamskih učenjaka.

Iznajmljivanje stambenog ili poslovnog prostora je vid trgovine koja je halal (dozvoljena), također, po konsenzusu učenjaka.

Nema smetnje iznajmiti stan od čovjeka koji posluje kamatom, jer njegova kamata nema nikakve veze sa tobom. U protivnom bilo bi zabranjeno kupovati robu u trgovinama čiji vlasnici posluju sa kamatom ili prodaju alkohol i sl., a koji to biznismen u dijaspori ne posluje sa kamatom?!

Također, ako nije dozvoljeno stanovati kod čovjeka koji posluje sa kamatom, da li je dozvoljeno raditi u firmi koja posluje kamatom?! Kakva je razlika između stanovanja i rada. I jedan i drugi imaju od podstanara ili radnika materijalnu korist.

Tako u ovom slučaju nije ispravno ostaviti jasan halal i učiniti jasan haram. Nema sumnje da je bolje stanovati i raditi kod ljudi koji su daleko od bilo kakve vrste griješenja, ali u principu to nije zabranjeno, a Allah najbolje zna.

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (20.06.2004)