četvrtak, 16. svibnja 2013.

Ako se nalazim na poslu i imam sat vremena pauzu ?

PITANJE 91:

Esselamu alejkum

Ako se nalazim na poslu i imam sat vremena pauzu, mislim sad na zimu, a meni je pauza od 12 do 13 sati, pa radim od 13 do 16.45 sati, mogu li ja spajati zuhr namaz i asr namaz tako da klanjam sve u pauzi koju imam u 12 do 13 sati??  Nije mi dozvoljeno da radim pauzu poslije podne više, a i posao ne da, stalno mušterija čeka, itd. mislim, ovako je radno mjesto okej, za ramazan mogu ići ranije kući dok postim, i ovako nisu neki loši, ne smeta im brada, niti ovako ako idem na pauzi klanjati itd. kakve mogućnosti tu ima??
U vezi čistoće u namazu, kao mjesto gdje se pada na sedždu, i odjeća, sad ja kao automehaničar, šta se moram paziti ? I još za namaz na putu, spaja se zuhr i asr na početku vremena zuhr namaza, ili?? I da li se može spajati akšam namaz sa jacijom namaz u vremenu jacije namaza, ako je putnik??
Neka vas Allah svt. nagradi za vaš savjet i vaš trud

ODGOVOR 91:

Ve alejkumus-Selam!

Budući da podne-namaz, dragi brate, možeš klanjati u njegovom vremenu a akšamsko vrijeme nikada ne nastupa prije ili oko 6 sati (mislim na zimski period) klanjaćeš ikindiju kada dođeš kući, jer nakon prestanka radnog vremena do isteka ikindije-namaza imas sahat i četvrt i u tom vremenu ćeš obaviti namaz. Nije ti dozvoljeno da spajaš namaze na radnom mjestu osim ako je radno mjesto toliko udaljeno da se u običajnom pravu podneblja u kome boraviš smatraš putnikom. Ili da si udaljen više od 85 km kako to procjenjuju islamski pravnici.

Što se tiče mjesta za namaz i odjeće moraju biti čisti od poznatih nedžaseta, dok prašina, mast, ulje, obična prljavstvina, gorivo itd., ne smatraju se nečistoćom i dozvoljeno je klanjati bilo da se ove stvari nalaze na odjeći klanjaca ili mjestu gdje čini sedždu, iako je bolje klanjati na potpuno čistom mjestu i u čistoj odjeći.

Što se tiče spajanja namaza, bolje ih je spajati u vremenu drugog namaza (dzemut-tehir) tj. podne i ikindiju u ikindijskom a akšam i jaciju u jacijskom vremenu, jer hadise o tome bilježi imam Muslim.

Međutim, ako se spoji u podnevskom i akšamskom vremenu, također, biće ispravno, jer većina fekiha dozvoljava takav postupak a hadise koji se navode po ovom pitanju mnogi hadiski eksperti smatraju prihvatljivim.

Dakle, ako je je putniku lakše spojiti u prvom vremenu može tako postupiti a ako mu je lakše u drugom može isto tako učiniti. Ako ipak nema razlike izmedu prvog (mislim na podnevsko i akšamsko vrijeme) i drugog (tj. ikindijskog i jacijskog) onda je bolje spojiti u drugom vremenu, a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (14.07.2004)