petak, 3. svibnja 2013.

STAV ISLAMA U POGLEDU HOROSKOPA

Pitanje

Es-selamu alejkum. Lično znam da je čitanje horoskopa i predviđanje događaja u budućnosti stvar koju je Uzvišeni Allah zabranio i da jedino On zna šta će nam se dogoditi u budućnosti. Iz tog razloga sam prestala sa čitanjem horoskopa. Ali, ono što me ovdje interesuje jeste pitanje snova, da li je dozvoljeno njihovo tumačenje ili ne? Sanjala sam, jedne prilike, svoju otmicu. U drugom snu sam vidjela jednu od mojih tetaka, koja je jela jastoge napunjene umakom, kako me grli. Na internet mreži naišla sam na web stranicu na kojoj tumače snove. Tu sam pročitala tumačenje riječi otmica, gdje se kaže da ću se naći u nezavidno lošem položaju. A o pitanju drugog sna i zagrljaja moje tetke, tamo je protumačeno da ću izgubiti svog vjerenika. Da li su ova tumačenja istinita? Lijepo vas molim, ako možete, da prokomentarišete sve ovo!

Da vas Allah, dž.š., nagradi najboljom nagradom!

Odgovor:

Hvala Allahu, dž.š. Astrologija, horoskop i predviđanje sudbine džahilijetske su stvari koje je islam oštro osudio i okarekterisao ih kao širk (pripisivanje druga Uzvišenom Allahu) Razlog takvog radikalnog stava o ovom pitanju jeste smatranje da neko drugi osim Allaha, dž.š., može nauditi ili donijeti kakvo dobro, zatim ukazivanje zavisnosti i ljubavi prema nekom mizernom stvorenju, a ne prema Allahu, dž.š., te vjerovanje u lažne tvrdnje vračara i sihirbaza da znaju događaje koji će se dogoditi u budućnosti, kako bi na taj način opljačkali ljude i iskvarili njihovo vjerovanje. Potvrdu za navedeno imamo u riječima Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koje prenosi Ibn-Abbas, r.a.: ”Ko nauči nešto iz astrologije, već je ušao u vode bavljenja sihrom, uz stanovito dodavanje drugih stvari.” (Hadis prenosi Ebu-Davud u svom Sunenu sa pouzdanim lancem prenosilaca) U drugom hadisu koga prenosi Imran b. Husajn, Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: ”Ne pripada nama ko bude određene pojave uzimao kao loše predznake i zloslutnje, ili kome se to bude činilo; niti onaj ko bude vračao ili mu se vračalo; niti onaj ko se bude bavio sihrom ili bude tražio da se drugima čini.” (Hadis prenosi Bezzar sa dobrim lancem prenosilaca)

Ko bude tvrdio da poznaje nešto što će se dogoditi u bližoj ili daljoj budućnosti, potpada pod kategoriju vračara, direktno ili indirektno. Allah, dž.š., je samo za Sebe uzeo znanje onoga što se treba dogoditi u budućnosti. Uzvišeni Allah kaže: ”Reci: ´Niko, osim Allaha, ni na nebu ni na Zemlji, ne zna što će se dogoditi...´” (En-Neml, 65)

Savjetujem sve one koji se bave ovom vrstom djelatnosti da se iskreno pokaju Uzvišenom Allahu i da zatraže oprost za učinjene grijehe. Zatim, da se potpuno oslone na Allaha, dž.š., u svim pitanjima uz prihvatanje uzročno – posljedičnih faktora. Treba potpuno da napuste ove džahilijetske stvari i da budu što dalje od njih, te da ne dolaze u dodir sa ljudima koji se time bave i da ni u kom slučaju ne vjeruju u ono što pričaju. Tako će na najbolji način iskazati svoju poslušnost Uzvišenom Allahu i Njegovom Poslaniku, s.a.v.s., i sačuvati svoju vjeru i svoj iman. (Preneseno sa nekim izmjenama iz djela: Medžmu’u fetava, šejh Abdul-Aziz, 123/2)

Odgovori o islamskom vjerovanju - Muhammed Salih Munedždžid - 26 str.