ponedjeljak, 13. svibnja 2013.

Smijem li kazati hvala čovjeku ?

PITANJE 75:

U Ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Slava i Hvala pripadaju samo Allahu !

Iz perioda džahilijeta nosim onaj glupi običaj da kada mi neko nešto učini ja mu kažem hvala pa se svaki put sjetim ovoga gore navedenog i zabrinem da ne činim mali ili čak veliki širk, pa bih u ime Allaha s.w.t.a , vas kao Njegove robove, pitao šta mi je činiti. Neka nas Allah s.w.t.a uputi na pravi put i neka nam oprosti naše grijehe i uvede u dženetske bašče. 
Esselamu Alejkum we rahmetullah i we berekatuhu

ODGOVOR 75:

Es-Selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Rekao je Poslanik, s.a.v.s.: "Kada neko nekome učini kakvo dobro, pa mu ovaj kaže 'džezakellahu hajren' zahvalio mu se je na najljepši način." Tirmizi, Ibn-Hibban sa vjerodostojnim lancem prenosilaca.

Međutim, nema smetnje ako se kaže nekome hvala zbog dobra koje ti je učinio, pod uslovom da se time ne misli na apsolutnu hvalu koja pripada izričito Uzvišenim Allahu. 

Dokaz za to su riječi Poslanika, s.a.v.s.: "Ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Allahu." Ahmed, Buhari u svojoj povjesti, Ibn-Ebi-Asim i drugi sa dobrim lancem prenoslilaca. Dakle, ispravno je zahvaliti se na bilo koji vjerski dozvoljeni način, a najbolje je kazati "džezakellahu hajren", a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (21.06.2004)