nedjelja, 12. svibnja 2013.

DA LI DA OŽENIM KRŠĆANKU ?

PITANJE 48:

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu

Da li je bratu muslimanu dozvoljeno da se oženi djevojkom druge vjeroispovijesti npr. kršćankom. Kod nas u džematu ima različitih mišljenja pa bih volio da nam to pojasniš. Da te Allah s.v.t. nagradi za tvoj trud. Esselamu alejkum

ODGOVOR 48:

Ve alejkumus-Selam!

Obaveza je vjerniku da se ženi sa ženom vjernicom, kako kaže Poslanik, s.a.v.s.: "Žena se ženi zbog četiri stvari: zbog imetka, porijekla, ljepote i vjere. Ti izaberi vjernicu jadan ne bio." (Muslim). Dakle, vjera je nešto što je najvrednije kod žene. Međutim u šerijatu postoji olakšica u pogledu ženjenja žene kitabijke (židovkinje ili kršćanke). Uzvišeni Allah kaže: "Sada vam se dozvoljavaju ... i čestite žene onih kojima je data knjiga." (El-Maide, 5). Ajet jasno ukazuje da je muslimanu dozvoljeno oženiti kitabijku, ali samo onu koja je čestita i krjeposna i oko toga nema posebnog spora među islamskim pravnicima. Shodno ovome ajetu nije mu dozvoljeno ženiti nemoralnicu, pokvarenicu i nevaljalicu iako bila kitabijaka.

Međutim, pored toga, musliman koji oženi kreposnu nevjernicu neće se moći sačuvati grijeha, ne zbog same ženidbe, već zbog posljedica te ženidbe. Dovoljno je upitati ko to odgaja djecu takvog muslimana, žena koja ne vjeruje u Uzvišenog Stvoritelja, kome sina pripisuje, koja ne vjeruje u poslanstvo Muhammeda, s.a.v.s., koja je prokleta kod Allaha. Koja je na koncu vječno džehenemsko gorivo. Dalje, kako živjeti sa ženom koja na ulici otkriva svoje ukrase, gdje je tu ljubomora koja je sastavni dio imana.?!

U današnjim čudnim vremenima, vremenima iskušenja i smutnji čovjek često ne nađe zajedničku riječ sa ženom vjernicom, pa kako će onda sa nevjernicom?! Kako vjerovati ženi koja je iznevjerila Allaha i prekršila obećanje koje mu je dala kada je priznala da je Allah njen Gospodar?!

Također, jako je pogrdno ženiti ćafirke a ostavljati vjernice koje su se pokorile Allahu i zbog toga često trpe razne oblike tortura od svojih roditelja i bližnjih. Koje čekaju da dođe momak vjernik i da ih spasi brojnih muka sa kojima se susreću, ali momci odoše za krstašicama, ve la havle ve la kuvvete illa billah.
 
Smatram da svako onaj ko vodi računa o svojoj vjeri neće ni pomisliti da oženi kreposnu nevjernicu osim u prijekoj nuždi, a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (27.05.2004)