ponedjeljak, 11. veljače 2013.

KOJI SU POVODI SLABOSTI MUSLIMANA I KAKO IZLIJEČITI TU SLABOST ?

Historija svjedoči, kako islamska tako i neislamska, da su muslimani vladali Zemljom najpravednijom vladavinom koja se nikada više nije ponovila. I pored toga što su muslimani bili manjina stanovnika Zemlje, u poređenju s nemuslimanima, ostvarili su ono što ni najveće imperije svijeta nisu ostvarile. Islamska država je stoljećima bila najjača država na licu Zemlje, a kako i ne bi kada je to bila država kojom su upravljali ljudi čiji interesi nisu bili ovosvjetskog privremenog karaktera. Naprotiv, oni su željeli da preko svoje vladavine sprovedu Allahov subhanehu ve te'ala zakon među ljudima. 
 
Danas stvari izgledaju drugačije: muslimani su razdvojeni, a njihova nekadašnja država je pocijepana i bukvalno raskomadana od strane njihovih neprijatelja koji su putem kolonizacije uspjeli asimilirati dobar dio muslimana. Neki od tih muslimana ne samo da slijepo slijede neislamsku "kulturu", već javno pozivaju druge muslimane da je prihvate. To je rezultat nazadovanja muslimana danas, i to u cijelom svijetu. 
 
Zbog čega je tako? Zašto su muslimani, nakon najjače države u historiji, zaostali? Zašto muslimani kaskaju iza zapadnjačke tehnološke civilizacije? Zašto smo mi muslimani danas tako slabi pa se sa svih strana nemuslimani i pokvarenjaci okomiše na nas? Ova pitanja muče dušu svakog muslimana koji želi da ummet ponovo postane ono što je nakad bio. Istina je da puno muslimana pokušava povratiti ponos ovom ummetu, međutim, ako se malo ozbiljnije osvrnemo na njihov metod rada vidjećemo da nisu shvatili pravi razlog zaostalosti muslimana i njihovu podređenost kafirskim zemljama na čelu sa kršćanskim zapadom. 
 
Ti muslimani, za koje vjerujemo da su iskreni, pripremaju razne strategije kroz koje smatraju da će pronaći konačno rješenje za izbavljanje ummeta iz krize u kojoj se danas nalazi. Neki od njih smatraju da je dovoljno da muslimani ostvare tehnološki progres koji će im omogućiti jaku industriju, a kojom će upravljati tim muslimanskih stručnjaka i naučnika. Ostvarivanjem ove ideje muslimani neće imati potrebe za stranim (nemuslimanskim) naučnim kadrom koji ljubomorno čuva svoju tehnologiju od "djelimično" opasnih muslimanskih zemalja (na žalost, danas se ne možemo pohvaliti da u svijetu postoji nešto što bi se moglo nazvati muslimanskom zemljom jer je taj termin u zadnjih osamdeset godina postao mrtvo slovo na papiru). Ti muslimani koji se zalažu samo za tehnološki progres muslimanskog društva, ponekad idu tako daleko da vjeruju da je opstanak u budućnosti obezbjeđen samo tehnološki jakim zemljama. 
 
Zaboravili su riječi njihovog Gospodara Allaha sallallahu alejhi ve sellem: "A snaga je u Allaha i u Poslanika Njegova i u vjernika, ali licemjeri neće da znaju." Munafikun 8. Neko će upitati, ako to nije faktor napretka muslimana, pa koji je onda!? Odgovor je u riječima Allaha subhanehu ve te'ala: "A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše." Nisa 59
 
__________________________________________________________________