utorak, 26. veljače 2013.

Akaid - Temelji islamskog vjerovanja - 9 dio - prof. Safet Durguti

Allahova subhanehu ve te'ala lijepa imena

Allahova subhanehu ve te'ala lijepa imena su Njegova vlastita imena o kojima nas je On obavijestio u Kur'anu i Njegov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem u hadisima.

"Allah ima najljepša imena i vi Ga zovite njima, a klonite se onih koji iskrivljuju Njegova imena - kako budu radili, onako će biti kažnjeni."[1]

Svako od ovih imena ukazuje na jedno ili više svojstava Allaha subhanehu ve te'ala. Svako ime je izvedeno iz glagola dotične riječi, kao El-'Alim – Sveznajući, izvedeno iz glagola alime (znati). Isti je slučaj s imenima Es – Semi', El - Besir i svim ostalim imenima. A ime koje u sebi sadrži značenje svih ostalih imena i svojstava je Allah.

Ova imena su ujedno i svojstva Allaha subhanehu ve te'ala. Er-Rahman je ujedno i ime i svojstvo Allaha subhanehu ve te'ala. Sva Allahova imena ukazuju na određena značenja koja su, bez izuzetka, atributi pohvale. Allahova subhanehu ve te'ala imena su nazvana "lijepa" zato što se njima naziva i opisuje Najljepši i što imaju najplemenitija značenja.

Mi treba da vjerujemo u svako ime kojim je Allah subhanehu ve te'ala nazvao Sebe i u značenje na koje dotično ime ukazuje, kao i u njegovu refleksiju na nas same. Npr, u Kur'anu se navodi ime Er - Rahim, i mi vjerujemo da je to ime Allaha subhanehu ve te'ala, da ono ukazuje da je Allah subhanehu ve te'ala Milostiv i da će se On smilovati kome bude htio. Isti je slučaj sa svim imenima koja su spomenuta u Kur'anu i sunnetu.

Što se tiče broja Allahovih subhanehu ve te'ala lijepih imena, u hadisu se spominje 99.

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Allah subhanehu ve te'ala ima 99 imena. Ko ih nauči napamet, ući će u Džennet. Allah je vitr (nepar) i voli vitr." U rivajetu Ibn Ebi Amra stoji "ko ih savlada…"[2]

Islamska ulema je složna u tome da riječi Poslanika sallallahu alejhi ve sellem "99 imena", ne znače da su ona sva obuhvaćena tim brojem, nego da je u ovom hadisu spomenuto 99 imena i da će, ko ih nauči napamet i po njima se vlada, ući u Džennet. A ovim se hadisom ne niječu ostala Allahova subhanehu ve te'ala imena.

Dokaz da Allah subhanehu ve te'ala ima imena o kojima nas nije obavijestio, nego ih zadržao kod Sebe u gajbu, je hadis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem,[3] u kojem između ostalog kaže: "... ja Te molim svakim Tvojim imenom kojim Si Sebe nazvao, ili Si ga u Svojoj Knjizi objavio, ili Si otkrio nekome od Svojih robova, ili Si ga zadržao kod Sebe u gajbu ..."[4]
________________________________________________________________________

[1] El–A'raf: 180

[2] Buharija: kitab eš šurut, Muslim: kitab ez zikr.

[3] Nuajm Jasin, Iman, str: 29,30

[4] Ahmed: Musned el mukessirin