utorak, 26. veljače 2013.

Akaid - Temelji islamskog vjerovanja - 24 dio - prof. Safet Durguti

DŽEHENNEM

Na Sudnjem danu će Allah subhanehu ve te'ala suditi i On će izricati osude. Mjesta za izdržavanje kazni na budućem svijetu zovu se zajedničkim imenom Džehennem. Džehennem je kuća poniženja, prezira, patnje i razočarenja. To je kuća jecanja, uzdisaja i jaukanja i kuća tuge, kuća u kojoj stanuju nesrećni, jadni, i oni koji se, plačući, kaju. U okove će im biti ruke i vratovi stavljeni, a svuda oko njih će vatra plamtjeti, njihovo piće biće kapljevina od koje će im utroba i koža gorjeti, a hrana će im biti sa drveta Zekkum. U trbuhu će im kao rastopljena kovina ključati, kao što voda ključa. Prizivaće sebi smrt, ali im neće biti udovoljeno. Tražiće od svoga Gospodara da izađu iz Džehennema, ali će im biti rečeno da se vrate u njega i ništa ne govore.

Allah subhanehu ve te'ala u Kur'anu kaže: "I reci: 'Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće - neka vjeruje, a ko hoće - neka ne vjeruje!' Mi smo nevjernicima pripremili vatru čiji će ih dim sa svih strana obuhvatiti: ako zamole pomoć, pomoći će im se tekućinom poput rastopljene kovine koja će lica ispeći. Užasna li pića i grozna li boravišta!"

"Oni će biti u vatri užarenoj i vodi ključaloj, i u sjeni dima čađavog, u kojoj neće biti svježine ni ikakve dobrine."

"Mi smo za nevjernike okove i sindžire i oganj razbuktali pripremili."

Imena Džehennema

Osim izraza "Džehennem" u Kur'anu se spominju i ovi sinonimi:

"Leza" je dio Džehennema gdje vatra neprestano gori, prži i spaljuje kožu, i poziva onoga što je odstupio i okrenuo leđa i što je skupljao i gomilao bogatstvo.

"Sekar" je dio Džehennema gdje je usijana vatra iza koje ništa ne ostaje sačuvano i ništa se ne spašava. Čovjek se potpuno izmijeni. Nad njim je 19 čuvara (meleka).

"Se'ir" je dio u kome su pripremljeni lanci, bukagije i goruća vatra.

"Havije" je bezdan. To je dio Džehennema u kome će biti prebivalište onih čija vaga bude lahka tj. u kojih grijesi pretegnu nad dobrim djelima. U tome će bezdanu biti žestoka vatra.

"Hutameh" je Božja vatra koja je ražarena, a obuzimat će srca i okruživati griješnike poput svoda na uzdignutim stubovima.

"En-Nar" – vatra, je čest naziv za Džehennem.

Dubina Džehennema i žestina njegove vatre

Allah subhanehu ve te'ala u Kur'anu kaže: "On će kao kule bacati iskre, kao da su kamile riđe."

Ebu Hurejre radijallahu anhu prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Vatra na dunjaluku koju koriste sinovi Ademovi je samo jedan stepen od mogućih sedamdeset stepeni džehennemske vatre. Prisutni su rekli: 'Pa i ova je dovoljna o Allahov Poslaniče! A on je rekao: 'Džehennemska vatra je od šezdesetdevet stepeni, a svaki od njih je žešći od ove dunjalučke vatre."

Ebu Hurejre radijallahu anhu prenosi od Poslanika sallallahu alejhi ve sellem da je rekao: "Gorjela je džehennemska vatra hiljadu godina dok nije pocrvenila, zatim je gorjela hiljadu godina dok nije pobijelila, zatim je gorjela hiljadu godina dok nije pocrnjela, i ona je jako crna."

Prenosi Ebu Hurejre radijallahu anhu, pa kaže: "Bili smo kod Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, pa smo čuli neki udarac, a Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je upitao: 'Znate li šta je ovo? 'Rekli smo: 'Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju. A on je rekao: 'Ovo što ste čuli je pad kamena kojeg je Allah poslao u Džehennem prije sedamdeset godina i sada je pao na svoje odredište."

Ebu Hurejre radijallahu anhu prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Utječite se Allahu od Džubbul huzni!' Reče: 'Allahov Poslaniče, a šta je to? 'On odgovori: 'To je provalija u Džehennemu od koje se i sam Džehennem utiče Allahu svakog dana po 400 puta.' Neko reče: 'Allahov Poslaniče, ko će u nju ući? 'On odgovori: 'Ona je obećana onima koji licemjerno uče Kur'an (radi interesa) i onim karijama (i učenjacima) koji se dodvoravaju vladarima."

Hrana stanovnika Džehennema


Allah subhanehu ve te'ala u Kur'anu kaže: "Da li je doprla do tebe vijest o teškoj nevolji? - kada će se neka lica potištena, premorena, napaćena u vatri užarenoj pržiti, sa vrela uzavrelog piti, kada drugog jela osim trnja neće imati, koje neće ni ugojiti ni glad utoliti."

"Drvo zekkum biće hrana griješniku, u trbuhu će kao rastopljena kovina vreti, kao što voda kada ključa vri."

"To je drvo koje će usred Džehennema rasti, plod će mu poput glava šejtanskih biti."

Piće stanovnika Džehennema

Allah subhanehu ve te'ala u Kur'anu kaže: "Pred njim će Džehennem biti – i on će biti pojen odvratnom kapljevinom mučiće se da je proguta, ali je nikako neće moći proždrijeti i smrt će mu sa svih strana prilaziti, ali on neće umrijeti: njega će teška patnja čekati."

"Pa zatim na to vodu ključalu piti, poput kamila koje ne mogu žeđ ugasiti."

Džabir ibn Abdullah radijallahu anhu prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Allah je obećao za onog koji pije alkohol da će ga napojiti iz "Tinetul Habal". A šta je to upitali su prisutni? A on je rekao: "To je znoj ili sok od stanovnika Džehennema."

Odjeća stanovnika Džehennema


Allah subhanehu ve te'ala u Kur'anu kaže: "...onima koji ne budu vjerovali biće odijela od vatre skrojena, a ključala voda biće na glave njihove lijevana: od nje će se istopiti ono što je u trbusima njihovim, i koža, a gvozdenim maljevima biće mlaćeni."

"Košulje će im od katrana biti, a vatra će lica njihova obavijati."

Prostirka stanovnika Džehennema

Stanovnici Džehennema će ležati na vatri i pokrivati se vatrom:

"Nad njima će biti naslage vatre, a ispod njih naslage..."

Stanovnici Džehennema će zaboraviti uživanje na dunjaluku, a stanovnici Dženneta će zaboraviti patnje na dunjaluku

Enes ibni Malik radijallahu anhu kaže da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Najbogatiji ljudi na zemlji kada budu bačeni u Džehennem u skupinama, reći će im se: 'O čovječe! Da li si ikada uradio dobro djelo, da li si vidio blagodati? A on će reči: 'Ne, o moj Gospodaru,' a doći će siromašan čovjek na Sudnjem danu pa će biti uveden u Džennet i postavit će mu se pitanje: 'O čovječe, da li si ti vidio siromaštvo i da li si pored njega prolazio? A on će reči: 'Ne, moj Gospodaru, niti sam ga vidio niti sam pored njega prolazio."

Nevjernici će biti vječno u Džehennemu, a vjernici će sigurno i u svakom slučaju ući u Džennet

Niko od onih koji umru kao nevjernici, ma kolika njihova dobra djela bila, neće ući u Džennet, njihovo mjesto je Džehennem i u njemu će vječno boraviti. Imam Nevevi o ovome kaže: "Što se tiče ulaska mušrika u Džehennem, to se odnosi na sve mušrike općenito; oni će ući u njega i u njemu vječno boraviti. I u tome nema razlike između kitabije jevreja ili kršćanina i između idolopoklonika i ostalih nevjernika. I kod pobornika istine nema razlike između onoga koji ne vjeruje iz inada i drugih, niti između onih koji su na suprotnom pravcu od muslimana i onih koji se pripisuju islamu, ali se ustanovilo da su oni učinili kufr na bilo koji način."

Allah subhanehu ve te'ala u Kur'anu kaže: "Allah je nevjernike prokleo i za njih oganj razbuktali pripremio, u njemu će vječno i zauvijek boraviti, ni zaštitnika ni pomagača neće naći."

A onaj ko umre vjerujući u Allaha i ne pripisujući Mu druga, sigurno i u svakom slučaju će ući u Džennet. Imam Nevevi o ovome kaže: "A što se tiče ulaska u Džennet onog ko nije širk činio, to je isto tako neprikosnovena stvar. Međutim, ako ne bude činio velike grijehe i nije umro u njima bez pokajanja, ući će u Džennet odmah, a ako bude činio velike grijehe i umro na tome prije nego što se pokaje on će biti pod milošću Allaha subhanehu ve te'ala, pa ako mu oprosti, ući će u Džennet odmah, a ako ne, biće kažnjen vatrom, a zatim će biti izveden iz nje i ostati u Džennetu vječno."

Na ovo pravilo upućuju mnogi hadisi koji govore o tome da je Džennet konačno boravište svih onih koji iskreno svojim srcem donesu kelimei šehadet:

Osman radijallahu anhu prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Ko umre vjerujući da nema drugog boga, osim Allaha, ući će u Džennet."

Ebu Hurejre radijallahu anhu prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Svjedočim da nema drugog boga, osim Allaha, i da sam ja Allahov poslanik, su riječi koje će svakog onog ako Allaha subhanehu ve te'ala sretne s njima, nimalo u njih ne sumnjajući, uvesti u Džennet."

"Stanovnici Dženneta će ući u Džennet, a stanovnici Džehennema u Džehennem, a zatim će Allah subhanehu ve te'ala reći: 'Izvedite iz njega svakog u čijem srcu ima imana makar koliko zrno gorušice."
________________________________________________________________________________

El-Kehf: 29

El-Vakia: 42 - 44

Ed-Dehr: 4

Vidi u suri El Mearidž: 15 ajet

Vidi u suri El Muddesir: 26 – 30

Vidi u suri Ed Dehr: 4

Vidi u suri El Karia': 8 - 11

Vidi u suri El Humeze: 1 - 9

Vidi u skripti Kasima Hadžića, Akaid za I razred GH-medrese, str: 48,49

El-Murselat: 32,33

Muslim: babu džehennem.

Tirmizi: kitab sifetu džehennem. Tirmizi kaže da je samo po jednom rivajetu ovaj hadis prenešen od Poslanika sallallahu alejhi ve sellem te da je vjerovatnije da su ovo riječi Ebu Hurejre.

Muslim: babu džehennem.

Ibni Madže: kitab el mukaddimeh.

El-Gašijeh: 1 - 7

Ed-Duhan: 43 - 46

Es-Saffat: 64,65

Ibrahim: 16,17

El-Vakia: 54,55

Muslim: kitab el ešribe.

El-Hadždž: 19 - 21

Ibrahim: 50

Ez-Zumer: 16

Iz kabura u Džennet ili Džehennem, str: 68

Muslim: kitab talebul kafir el fida'.

Vidi Iman, str: 242

El-Ahzab: 64,65

Iman, str: 242

Muslim: kitab el iman.

Muslim: kitab el iman.

Buharija: kitab et tevhid, Muslim: kitab el iman.