četvrtak, 28. veljače 2013.

U SUSRET RAMAZANU - Hutba

Nezim Halilović – Muderris

Blago onima koji se raduju dolasku ramazana i kojima se ramazan raduje! A teško onima protiv kojih će ramazan biti svjedok i u koji u tom odabranom mjesecu izazivaju Allahovu srdžbu čineći ono sa čime njihov Gospodar nije zadovoljan! Blago postačima, koji će svojim postom i ostalim ibadetima biti na kapijama Allahove Milosti! Teško onima koji ramazan provode u zabludi i grijehu i koji se pripremaju za džehennemske provalije! Potrudimo se da osjetimo slast ramazana i da budemo od onih sa kojima će Gospodar biti zadovoljan!

Govoreći o propisu posta, Allah dž.š. u Suri Bekare kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni!” (Sureti-l-Bekare: 183)

Post je propisan kao što stoji u citiranom ajetu, radi takvaluka (bogobojaznosti), što je pravi smisao posta. Post je kako ga Ibn Kesir tumači, jedna vrsta zekata na tijelo vjernika, a ko to od nas smije ne dati zekat i na svoje tijelo, posteći mjesec ramazan? Post je propis koji je bio naređen i prošlim narodima i on čisti tijelo i dušu. Post takođe sputava ljudske strasti, a Poslanik s.a.v.s. je i mimo Ramazana za muslimansku omladinu, koja nije u mogućnosti da se oženi, preporučio post. U tom smislu u dva Sahiha se nalazi hadis: "O skupino mladića, ko od vas ima mogućnost, neka se oženi, a ko ne može neka posti, jer je post štit!" (Buharija i Muslim)

“I to određeni broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ako drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate da postite!" (Suretu-l-Bekare: 184)

Allaha dž.š. je prosuo na ljude Svoju Milost, time što je propisao post mjeseca ramazana, "ejjamen ma'dudat" (određeni broj dana), a da je propisao post svakoga dana (cijelu godinu), to bi mnogima bilo teško i iscrpljivalo bi tijelo i umanjivalo radne sposobnosti ljudi. Prenose Muaz, Ibn Mes'ud, Ibn Abbas, Ata' i Dahhak bin Muzahim, da je propis posta po tri dana od svakog mjeseca bio od vremena Nuha a.s., pa ga je Allah dž.š. dokinuo i naredio post mjeseca ramazana ummetu Muhammed a.s., druge godine po Hidžri.

Bolesnici i putnici su dužni propuštene dane napostiti poslije ramazana ili za svaki propušteni dan nahraniti siromaha, ali je post za one koji to mogu bolji, kao što govori prethodni ajet. Postoje i neke druge zapreke za post mjeseca ramazana, kao što su hajd (mjesečno pranje) i nifas (postporođajni period), ali i one podrazumijevaju naknadno napaštanje propuštenih dana. Prenosi se od Aiše r.a. da je rekla: "U vrijeme Poslanika s.a.v.s. kada smo imale mjesečno pranje, on nam je neredio da napostimo propuštene dane, ali da ne naklanjavamo namaze!" Zabranjeno je postačima da imaju intimni odnos danju, dok poste, a ako im se to desi, moraju napostiti 60 dana uzastopno, ili nahraniti 60 siromaha, kao kefaret.

“U mjesecu ramazanu, počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, - Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate -, da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put i da zahvalni budete!” (Suretu-l-Bekare: 185)

Mjesec ramazan je mjesec Objave, jer je u njemu započela objava Kur’ana. On je mjesec Bedra, jer se u njemu dogodila bitka na Bedru 17. dan mjeseca ramazana (druge godine po Hidžri). On je mjesec «Fetha» jer se u njemu desio povratak muslimana u Meku (osme godine po Hidžri). On je mjesec Kadra jer je u njemu noć vrijednija od hiljadu mjeseci, kao što je i mjesec solidarnosti, čišćenja i odricanja, jer je za njega vezan «Sadekatu-l-fitr»!

Za mjesec ramazan je vezan početak objave Kur'ana, koji je uputa čovječanstvu do Sudnjeg dana. Ponavljam, uputa, a ne Knjiga koja se može prodavati ili kupovati. Podsjećam na ovo zbog toga što je ramazan kod mnogih od nas i mjesec trgovine Kur'anom. Braćo i sestre, Kur'an se ne može prodati, niti kupiti i oni koji ga budu prodavali ili kupovali biće prokleti na obadva svijeta. Kur'an je uputa živim ljudima, a ne Knjiga koja se uči i poklanja mrtvima. Najbolja "hatma" umrlim roditeljima ili bližnjima je naše čvrsto pridržavanje propisa islama, kao i sadaka i dova. Mi smo narod koji je toliko osiromašen, obeščašćen, ponižen i uvrijeđen, da je mnogo načina na koje možemo učiniti dobro raznim ugroženim kategorijama društva, koje se nalaze na ivici egzistencije i ljudskog dostojanstva. Ono što damo u ime Allaha dž.š. ostaje i za to djelo slijedi nagrada. Mnogo naših dobrih majki i očeva čiji sinovi su pali na Allahovu putu, postignuvši šehadet, iz svojih skromnih primanja izdvajaju značajna sredstva za učenje hatmi i jasina njihovoj djeci, kojima su grijesi, Allah najbolje zna oprošteni, ako su upisani među šehide. Braćo i sestre, nemojmo od ramazana praviti pijacu za trgovinu Kur'anom, nego ga učinimo preporodom naših griješnih duša! Nemojmo u ramazanu samo razmišljati šta nam je za sehur i iftar, nego razmišljajmo šta smo pripremili za kabur i Kijamet! Neka ramazan bude mjesec naše čvrste odluke da ćemo se nepokolebljivo držati islama!

Post je uzdržavanje (imsak) od svega što ga kvari (npr. jelo, piće, pušenje, intimni odnos i sl.) u vremenu od zore do zalaska Sunca. Da bi post bio ispravan, potrebno je ispuniti još jedan rukn, a to je nijet, bez čega nema ispravnog posta. Taj nijet je obavezan i dovoljan srcem. Post mjeseca ramazana je stroga obaveza propisana i potvrđena Kur'anom, sunnetom i idžma'om.

Poslanik s.a.v.s. u hadisu kaže: Prenosi Ebu Salih Ez-Zejjat da je čuo Ebu Hurejru r.a. kada govori: "Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: "Allah je rekao (u Kudsi hadisu): "Svako djelo sina Ademova (čovjekovo) pripada njemu, osim posta, koji pripada Meni i Ja ću za njega nagraditi!" "Post je štit, pa kada neko od vas posti, neka ne govori bestidan govor, neka ne podiže svoj glas (ne viče), a ako ga neko od ljudi bude grdio ili ga bude napadao, neka kaže: "Ja sam postač!" "Tako mi Onoga u čijoj Ruci je Muhammedov (s.a.v.s.) život, zadah iz usta postača je bolji kod Allaha dž.š. od mirisa miska. Postač ima dvije radosti: kada se iftari i kada susretne svoga Gospodara!" (Buharija)

U drugom hadisu stoji: Prenosi Ebu Hurejre r.a., da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Kada dođe ramazan, otvaraju se džennetska vrata, zatvaraju džehennemska i šejtani se vežu u okove!” (Buharija)

Gospodaru, pomozi nam da mubarek ramazan ispostimo i time zaslužimo Tvoju Milost ! Učvrsti naše vjerovanje! Uputi našu omladinu i budi nam Milostiv na Danu polaganja računa!
__________________________________________________________

Sarajevo: 23. ša'ban 1422. h.

09. novembar 2001.g.