utorak, 26. veljače 2013.

Cilj i metod kur'anskog kazivanja

prof. Safet Durguti

Kur'anska kazivanja su vrlo često bez naznake u kojem se vremenu nešto događa, u kojoj sredini, a ne određuje kojem se narodu događa to što se iznosi. Ne spominju se ni imena koja su nosioci kazivanja, iz razloga što se ovakva kazivanja mogu odnositi na sva vremena i sve prilike i narode. Sve ovo ukazuje na univerzalnost kur'anskog kazivanja. Navodimo neke od ciljeva:

1. Kazivanje o povijesnim događajima, posebno uzrocima I posljedicama događanja da bi ljudi o tome razmislili. Svaki uzrok ima posljedicu. Posljedice koje su dovele do uništenja cijelih naroda uništit će sve ostale narode u bilo kojem vremenu ili mjestu ako se pojave uzroci koji su proizveli date posljedice. Allah subhanehu ve te’ala u Kur'anu kaže: "…kazuj događaje da bi oni razmislili."[1]

2. Uzimanje povijesnih pouka. Važno je ne ponavljati povijesne greške ili propuste, kao ni povijesne slabosti radi kojih narodi propadaju, bivaju ubijeni ili uništeni, zbog kojih su mnogi narodi iščezli sa lica Zemlje a bili su i jači i moćniji od mnogih današnjih. Allah subhanehu ve te’ala u Kur'anu kaže: "U kazivanjima o njima je pouka za one koji su razumom obdareni…"[2]

3. Kazivanja objašnjavaju put Istine o jednom Gospodaru ljudi, o čovjeku i njegovoj ulozi na Zemlji, kao i povratku svom Izvoru i Stvoritelju. Posebno je važno naglasiti propise pravnog i moralnog reda na Zemlji.

4. Kazivanja o poslanicima s ciljem učvršćivanja srca Muhammeda s.a.v.s. i vjernika na putu Istine: "A sve ove vijesti koje ti o pojedinim događajima o poslanicima kazujemo zato su da njima srce tvoje učvrstimo. I u ovima došla ti je prava istina, i pouka, i vjernicima opomena."[3]

5. Kroz kazivanje Kur'ana, posebno o poslanicima i narodima kojima su poslani, vidimo da su svi poslanici pozivali jednoj (istoj) vjeri. Također je uočljivo da su oblici nijekanja vjere isti (kufr i širk), da su vjere iskrivljavane ljudskim intervencijama i da je došla posljednja Objava koja je ostala sačuvana kao svjedočanstvo objava.

Vjernički Ummet je jedan kroz sva vremena i ima jednog Gospodara kojem treba robovati, čineći Mu ibadet: "Ova vaša vjera – jedina je prava vjera, a Ja sam Gospodar vaš, pa Me se pričuvajte!"[4]

6. Kazivanja Kur'ana pokazuju kroz svo vrijeme, od prvog čovjeka do sada, da je ljudski rod zavođen od šejtana i da zaveden čovjek pravi razne vrste pogrešaka, što vodi različitim oblicima nereda na Zemlji. Vrlo slikovito pokazuje se ljudska slabost i snaga, moć i nemoć, snalaženje i posrtanje, nadvladavanje iskušenja ali i šejtansko zavođenje i posrtanje u iskušenjima.

7. Kazivanja pokazuju zakonitost razvoja društva i društvenih odnosa, nastanak i pad različitih oblika zajednica ako te zajednice imaju zadovoljavajući nivo zakonskog i moralnog reda u svojoj organizaciji. Posebno se naglašava pomoć ljudima kada im je najteže, pa se pomoć ponekad pojavljuje kao čudo.

8. Kazivanja kazuju istinu o Objavi onakva kakva je, kada i koliko je ljudskom intervencijom izmijenjena. Kazivanja pret­hodnim narodima ukazuju, vrlo argumentirano, na zablude i pogreške u koje su upali mijenjajući smisao osnovnih poruka. Ova kazivanja najviše se odnose na sljedbenike knjiga prijašnjih objava, za koje se vrlo određeno u Kur'anu kaže da su mijenjali riječi, značenja i smisao objava, ili ih iz bilo kog razloga nisu uspjeli sačuvati onako kako su objavljivane.
_____________________________________________________________________________

[1] El-A'raf 176.

[2] Jusuf 111.

[3] Hud 120.

[4] El-Mu'minun 52.