nedjelja, 10. veljače 2013.

Jednakost, ravnopravnost, ljubav, kosmopolitizam ?

Adem Omerović
 
Veoma često smo u prilici čuti kako stariji ljudi ali i mladi govore: "Ma Amerika će njih srediti." ili "Sad je Amerikanac uzeo sve pod svoju ruku." itd. Ovo je jedan od neposrednih razloga koji su me potakli da napišem ovaj tekst. 
 
Naime od momenta kada je Adem alejhi selam bio protjeran iz dženneta zajedno sa svojim vječitim i zakletim neprijateljem, borba između šejtana i njegove vojske (džinna i ljudi, naravno) protiv poslanika i njegovih sljedbenika, nije prestala niti će prestati do Sudnjeg dana. Kaže Allah dželleša'nuhu: " Oni će se neprestano boriti protiv vas da vas odvrate od vjere vaše, ako budu mogli." Bekare 217 Ta borba je mogla samo da promijeni svoj oblik ili način djelovanja u savremenom dobu, ta borba protiv islama i muslimana se vodi na takav način da muslimani nisu uopšte svjesni svojih poraza, isto kao kad bi čovjeku koji je pod anestezijom odsjekli nogu. Ono što su neprijatelji islama shvatili jeste da kada musliman bude lišen ljubavi prema vjeri, lakše ga je pridobiti za bilo koju drugu ideju i privoljeti da sa njom živi, ma koliko u tome bilo osjećaja poraza i ovisnosti o drugom. 
 
Tako između ostalog, su uspjeli da se među muslimane ubace putem nacionalizma, koji je prvenstveno krenuo iz Turske, tadašnjeg centra hilafeta, što je imalo za posljedicu da kod Arapa, iako nije imalo nikakvog uporišta u šerijatu, probudi paganski ponos i običaje. Nametnuta je ideja o tome kako je islam nazadan, kako koči svaki vid napretka, kako je to vjera koja je bila funkcionalna samo u vremenu u kojem je donijela slavu muslimanskom narodu. U momentu kada se neprijatelj domogao i ovladao islamskim svijetom počeo je putem slabih, naivnih i povodljivih muslimana sijati svoj otrov te preko njih zadobivati ljubav, naklonost i pomoć muslimana u proturanju laži i nevjerstva te kopanju jame u koju bi "pokopali" islam i muslimane. 
 
Oni znaju, jer su prethodno iskusili da u otvorenim borbama protiv muslimana, bilo oružjem ili riječima, ne mogu izvojevati konačnu pobjedu. Stoga su se opredijelili da uništavaju islam i muslimane tako što će neraskidivi lanac islama kidati sve kariku po kariku i tako vratiti muslimane u paganstvo u kome su glavne vrijednosti porijeklo, položaj, nasljeđe i slične truhlosti, koje je Allah naredio da se moraju prevazići. 
 
Jedan od savremenih metoda za uništenje islama i muslimana jeste pozivanje na humanost, jednakost svih naroda, klasa i vjera. Ovaj način borbe protiv muslimana je takav da on unaprijed priprema teren za prihvaćanje svih vjera, svih zemalja i svih naroda. Naravno ne treba napominjati da se ovakve ideje u potpunosti kose sa islamom, jer ovo nije ništa drugo do brisanje ljubavi prema muslimanima i odbojnosti prema nemuslimanima, što znači dovođenje muslimana u položaj da ne pravi nikakvu razliku između svoje braće-vjernika i nevjernika širom zemaljske kugle. Mi dobro znamo da se Allahovi dželleša'nuhu neprijatelji boje borbe na Allahovom putu i da im to ugoni strah u kosti, stoga oni pokušavaju na raznorazne načine da muslimanima izbrišu i samu pomisao na džihad. Stoga čas govore da se islam širio ognjem i mačem, a čas govore da je to barbarska vjera, kad im ni ovo nije bilo dovoljno za postizanje željenog cilja počeli su pozivati na "humanost i kosmopolitizam". Upravo se ovdje uklapa organizacija Ujedinjenih nacija koja je počela pozivati na primjenu ovih novih ideja koje brišu razlike među pripadnicima ljudske zajednice u svakom pogledu bez obzira da li se radi o rasi, narodu, porijeklu, ekonomiji i sl., shodno Povelji o pravima čovjeka. Nakon svega ovoga pitamo se: "Koji zakon, ako ne Allahov, će ljudsko čovječanstvo i zagovornici kosmopolitizma primjenjivati?" Da to nije slučajno Povelja Ujedinjenih nacija, organizacije koja je pod potpunom kontrolom židova, kršćana i komunista. Zar najbolji dokaz za to nije "pravo na veto" (čiju smo funkcionalnost osjetili na vlastitim kožama proteklog rata), pomoću kojeg se odbacuje sve što nije u skladu sa interesima onih koji vladaju UN-om? Zar to nije podvala onih koji ovakve projekte kuju? Ili je ovo samo jedna od prljavih igara pomoću kojih se želi uspavati islamski svijet s tvrdnjom da je džihad u sadašnjici izgubio svaku smisao, jer ga ne odobravaju zagovornici kosmopolitizma? Upravo ovo zadnje pitanje je i najbolji odgovor. 
 
Svaki istinski vjernik treba da zna i da raspoznaje spletke i lukavstva savremenog paganstva, te da se ne povede i ne obmane idejama i tvrdnjama koje ne zrače iz svjetiljke Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem i vječne poruke Gospodara. Upravo ovo je ono što se dešava danas u Bosni, prvo je nad nama uspostavljena vlast: UN, NATO, SFOR, OSC i druge organizacije slične ovima. Ako nije tako možete li mi navesti i jednu važniju odluku da je sprovedena ili donešena, a da se oni nisu morali pitati. Zatim su u sklopu svoga programa o uvođenju BiH u Evropsku uniju počeli sijati svoje otrovne ideje o jednakostima religija, naroda o humanosti i kosmopolitizmu i sličnim parolama. Forsiranje sve tri konfesije unutar svojih propagandnih programa, te jedan od najboljih primjera jeste konkurs, koji potiče iz iste lože, o natjecanju i pisanju teksta na temu «Izgradnja pomirenja i povjerenja». Naravno očekivati je da svi radovi koji nisu odgovarali njihovim kriterijima, a koji su pisali o istini i o onome što se zbilo su smatrani nazadnim i nehumanim.Zar nije dovoljan pokazatelj njihovog neprijateljstva prema islamu njihovo nastojanje da ovaj protekli genocid, masakr i agresiju prikažu samo kao jedan građanski rat, te njihovo nastojanje da poistovjete agresora i žrtvu? 
 
Kad ćemo se probuditi?!! Kad ćemo se osvjestiti?!! Kad...? 
 
Šta drugo reći nego da smo naivni, i da volimo vjerovati u ostvarenje bajki, a jedna od njih jeste bratstvo, ljubav i suživot sa nevjernicima. Kaže Allah dželleša'nuhu, povodom te naše naivnosti, zatupljenosti i zasljepljenosti: "O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele: jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze ako pameti imate. Vi njih volite, a oni vas ne vole, a vi vjerujete u sve Knjige. Kad vas sretnu, govore: 'Vjerujemo!' - a čim se nađu nasamo, od srdžbe prema vama grizu vrhove prsta svojih. Reci: 'Umrite od muke!' Allahu su zaista, dobro poznate misli svačije." Ali 'Imran 118-119 
 
Želio bih još samo naglasiti i debelo podvući, da su sve danas postojeće škole mišljenja, programi, projekti, ideje i tvrdnje, na svijetu, koje svoje učenje ne crpe iz Kur'ana i sunneta, uperene protiv Allaha i Njegove vjere, Kur'ana i sunneta Allahova Poslanika sallallahu alejhi ve sellem i da je njihovo prihvaćanje i rad prema njima, otvoreno prijateljevanje sa nevjernicima i odricanje od islama. A Allah nam nedvosmisleno, kroz Svoju Knjigu, objašnjava da je onaj ko prijateljuje sa nevjernicima i sam kao oni: "A njihov je i onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati." Maide 51 
 
Na kraju bih želio završiti ajetom u kojem Allah dželleša'nuhu ukazuje na to da je islam vjera koja okuplja, a ne razdvaja. On, na vagi imana, sve ljude tretira isto, kao zubce od češlja. Nikakve prednosti nema Arap nad nearapom, niti crnac nad bijelcem. Jedina razlika je u bogobojaznosti. Kaže Uzvišeni: "O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da bi ste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa." Hudžurat 13 
 
Gospodaru naš, daj nam razboritost kako bi raspoznali istinu od laži i pravi put od zablude. Gospodaru, Ti si Onaj do kojeg pogledi ne mogu doprijeti, a do pogleda dopireš, Ti si Mudri i Sveznajući, zato uništi spletke nevjernika i otkloni ih od nas i posij razdor i mržnju među njima. Amin!!!
 
islambih.org
_________________________________________________________________