nedjelja, 6. siječnja 2013.

Ustrajati u ibadetu i poslije ramazana

"Znaj za Allaha u lahkoći, Allah će znati za tebe u teškoći"

 

Učvrstimo naše veze i u ime Allaha podijelimo bajramske radosti. Neka nam emanet naše vjere bude najpreči emanet, a briga o odgoju naše djece u islamu - najveća briga na dunjaluku

 

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić 


Hvala Allahu, dž. š., Koji je muslimanima olakšao put ibadeta i Koji obilato nagrađuje iz Svojih neiscrpnih riznica. Hvala Allahu koji nam je podario Bajram i propisao nam da se okupljamo na ovaj veliki dan - dan sreće i radosti za muslimane, koji, u mesdžidima i na musalama, u čvrsto zbijenim safovima veličaju svoga Gospodara i zahvaljuju Mu što ih je uputio na Pravi put i što im je podario blagdan povodom završetka ibadeta koji je direktno Allah naredio u Kur'anu, a to je post u mjesecu ra-mazanu, i što ih je sačuvao neznabožačkih običaja i pra-znika, čiji je povod slijeđenje šejtana i udovoljavanje strastima. 

 

Vrijednost izlaska na bajram-namaz

 

Znajte da Bajram nije onome ko obuče novu i lijepu odjeću, i ko ima mnogo imetka. Istinski Bajram je onome kome Allah primi post i druge ibadete koje je obavljao u toku ovog svetog i blagoslovljenog mjeseca. Istinski Bajram je onome ko se boji stajanja na Sudnjem danu i iz bogobojaznosti donese čvrstu odluku da neće biti nepokoran Allahu, dž. š., kako bi se sačuvao vatre i patnje u njoj.

 

Znajte da se ovaj dan naziva danom nagrada i svako se sa musale vraća sa onim što je zaradio. Dobročinitelji na svojim stranicama nalaze ponos i sreću, a griješnici tugu i pokajanje. U hadisu koji prenosi Abdullah ibn-Abbas, stoji:

 

"Na dan Ramazanskog bajrama meleki silaze sa nebesa u svako naseljeno mjesto dozivajući: 'O ummete Muhammedov!' - glasom koji čuju sva stvorenja osim ljudi i džina. 'Iziđite Gospodaru Plemenitom, Koji daje nagrade i oprašta grijehe'.  I kad muslimani iziđu da klanjaju bajram-namaz, Allah, dž. š., kaže: 'O Moji meleki, šta zaslužuje radnik koji obavi svoj posao?', a meleki odgovore: 'Bože naš, zaslužuje Tvoju nagradu'. Allah im tada kaže: 'Budite svjedoci da sam ih Ja nagradio za njihov post i noćni namaz Mojim zadovoljstvom i Mojim oprostom'. I kaže: 'Tražite od Mene! Jer, tako Mi Moje veličine i Uzvišenosti, nećete danas na ovom skupu (bajram-namazu) tražiti ništa od ahiretske nagrade a da vam neću dati, niti išta od dunjaluka a da vam neću pomoći. 

 

Škola ramazanskog posta

 

Raziđite se oproštenih grijeha, vi ste sa Mnom zadovoljni i ja sam sa vama zadovoljan'".

 

Ramazan je, eto, prošao i pitanje koje svako od nas treba postaviti sam sebi glasi: Šta je to učinio ramazan u našim srcima i kakve je tragove ostavio u našim dušama?

 

Ramazan je škola iz koje su izišli mnogobrojni svršenici, ali se moramo zapitati kakve je promjene učinila ta škola ramazanskog posta i jesmo li se promijenili nabolje. Jer, svrha ramazanskog posta, kao i svakog drugog ibadeta, jest popravljanje stanja u ljudskoj duši i podsticaj na što aktivnije i konstruktivnije djelovanje i ustrajnost u činjenju dobrih djela. U tom smislu, spomenut ćemo izreku Selmana, r. a.: "Namaz je mjera, zekat je mjera i post je mjera,  i ko ispuni tu mjeru - dobit će potpunu nagradu, jer Allah, dž. š., za dobro djelo nagrađuje deseterostruko. A onaj ko ne ispuni tu mjeru, pa znate šta je Allah rekao u suri Mutaffifin: 'Teško onima koji pri mjerenju zakidaju, i koji punu mjeru uzimaju kad od drugih kupuju, a kad drugima mjere, na litru ili na kantaru zakidaju' (Mutafifiun, 1.-3.)".

 

Pored toga, treba znati da su Allahu najdraža djela ona koja su ustrajna i temeljita. Ne smijemo sebi dozvoliti takav luksuz da nakon što smo  u toku ramazana revnosno obavljali sve ibadete, čak i nafile, da te ibadete zapostavljamo nakon ramazana. To bi uistinu bio očiti gubitak i nasilje prema samom sebi. Prenosi se od Aiše, r. a., da je rekla: "Kad bi Muhammed, a. s., radio neka djela, ustrajavao bi na tome. I kad bi zaspao uvečer ili bi bio bolestan, u toku dana bi klanjao 12 rekata". 

 

U drugoj predaji Muhammed, a. s., kaže: "Najdraža djela Allahu su ona koja se stalno čine pa makar bila i mala" (mutefekun alejh).

 

Ustrajavanje u dobrim djelima

 

Plodovi ustrajavanja u dobrim djelima su mnogobrojni, a mi ćemo spomenuti samo neke od njih:

 

- Stalno vezivanje srca za Stvoritelja, Koji čovjeku podaruje snagu i postojanost. "Ko se na Allaha osloni, On mu je dosta" (Talak, 3.).

 

- Ustrajnost u dobrim djelima je uzrok Allahove ljubavi prema njegovim robovima. U jednom hadisi-kudsiji, Allah, dž. š., kaže: "Ničim mi se Moj rob ne može približiti dražim Meni od farzova. A moj rob Mi se neprestano približava nafilama dok ga ne zavolim. A kad ga zavolim, Ja postajem njegov sluh kojim sluša, i njegov vid kojim gleda, i njegova ruka kojom dohvaća i njegova noga kojom hodi. Ako zatraži nešto od Mene - dam mu, a ako se utječe Meni od nečeg - Ja ga zaštitim" (Buhari).

 

- Dova je uzrok uspjeha i spasa u teškim iskušenjima. Muhammed, a. s., rekao je Ibn-Abbasu: "O mladiću, hoćeš li da te podučim nečemu što će ti koristiti? Čuvaj Allaha, čuvat će te. Znaj za Allaha u lahkoći, Allah će znati za tebe u teškoći" (Ahmed).

 

 U drugoj predaji Muhamed, a. s., kaže: "Koga raduje da mu se Allah odazove u teškom iskušenju, neka upućuje dove Allahu kad je u udobnosti". 

 

- Ustrajnost u djelima je uzrok brisanja grijeha i uzrok je lijepog završetka na ovom svijetu. Rekao je Resulullah, a. s.: "Kad bi neko od vas imao rijeku pred vratima kuće u kojoj se svaki dan kupa pet puta, bi li na njemu ostalo išta od nečistoće?" Rekli su: "Ne", a on odgovori: "Pet dnevnih namaza je poput te rijeke. Sa njima Allah, dž. š., briše  grijehe" (Buhari i Muslim).

 

Namaz i opet namaz

 

"Nema nijednog čovjeka koji je navikao da klanja noćni namaz, pa ga savlada san i ne klanja, a da mu Allah ne upiše nagradu kao da je klanjao, a njegovo spavanje u do-bročinstvo (sadaku) prema njemu" (Nesai).

 

Radi svega ovoga, budimo od onih koji će i poslije ramazana ustrajno izvršavati Allahove naredbe i kloniti se Njegovih zabrana, jer je to osobina istinskih vjernika. 

 

Posebno želim skrenuti pažnju na redovno obavljanje na-maza, jer je namaz stub vjere, zastor od grijeha i najbolja veza sa Allahom, dž. š. "Kazuj  Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj molitvu, molitva, za-ista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje molitve je najveća poslušnost! - A Allah zna šta radite. (Ankebut, 45.).

 

Prvo za što će čovjek biti pitan jest namaz, i posljednje što će ostati od islama jest namaz. Svi su ibadeti naređeni na Zemlji, a namaz je Allah naredio na nebesima za vrijeme Miradža. I, zadnje na šta je Resulullah, a. s., upozorio na smrtnoj postelji jest namaz. Učvrstimo naše veze i u ime Allaha podijelimo bajramske radosti. Neka nam emanet naše vjere bude najpreči emanet, a briga o odgoju naše djece u islamu najveća briga na dunjaluku.

 

I, na kraju, razmišljajte o smrti i o Sudnjem danu. Razmišljate o stajanju pred Allahom. Sjetitite se onih koji su prošli Bajram klanjali zajedno sa nama i zajedno djelili bajramske radosti, a ove godine ih nema među nama. Kuda su to otišli? Kuda su to otputovali? U tom smislu ćemo spomenuti riječi Omera ibn-Abdulaziza, koji je rekao: "Zaista je ostanak na dunja-luku kratak. Ponosni na njemu bivaju poniženi. Njegovi bogataši postaju siromasi, njegovi mladići stare,  a živi umiru. Neka vas ne obmane njegov dolazak, kad znate da će brzo otići. Gdje su njegovi stanovnici koji su podizali gradove, provodili rijeke i sadili stabla? Kad prođeš pored mezaristana, ako hoćeš pozovi ih. Pogledaj njihove nove stanove koje su naselili i pitaj bogataše šta je ostalo od njihovog bogatstva, i siromahe šta je ostalo od njihovog siromaštva.  Zar im noć i dan nisu potpuno isti? 

 

O ti koji ćeš sutra nastaniti kabur, šta te obmanjuje u pogledu ovog dunjaluka, smatraš li da ćeš ti ostati na njemu ili misliš da će on ostati tebi?" Uistinu je obmanut onaj koga je dunjaluk obmanuo. Allaha, dž. š., molim u ovom velikom danu da muslimanima podari sve blagodati ovog i onog svijeta. Molim ga da muslimanskom ummetu podari ponos i vrati nam prvu Kiblu Mesdžidu-l-Aksu. Molim ga da nas ujedini i da nam vrati sigurnost u okrilju islama, da nas ujedini na tevvhidu i da ovu godinu učini bereketnom i blagoslovljenom, te da muslimani u njoj dožive i osjete radost i sreću.