subota, 26. siječnja 2013.

MU'MINI SU UVIJEK NA DOBITKU

Braćo i sestre u islamu! Tema naše današnje hutbe je: «Mu'mini su uvijek na dobitku». Allah dž.š. naređuje svojim iskrenim robovima takvaluk (bogobojaznost), koji će biti uzrokom da će On Gospodar svjetova podučiti muttekije (one koji se Njega boje), kao što stoji u drugom dijelu 282. ajeta Sure El-Bekare:
 
»...I bojte se Allaha, - Allah će vas podučiti, a Allah sve zna!« (Suretu-l-Bekare: 282)

Allah dž.š. naređuje bogobojaznost i obećava davanje znanja onima koji se odazovu toj naredbi. Pa šta to neke od nas spriječava da izvršimo tu naredbu i svrstamo se u red onih koji će biti pod Allahovom dž.š. zaštitom i milošću? Neki Bošnjaci se ponašaju kao da se ova naredba ne odnosi na njih, već na neke druge narode i bogobojaznost zamjenjuju sa strahom od: ljudi, sistema, službi i tome slično. Živimo u vremenu u kojem je mnogo onih koji su naučili nešto ili istražili određenu oblast, ali nemaju elemenata pravog i suštinskog znanja, koje Allah dž.š. daje kao izraz Svoje Milosti. Da li i mi ponekad nemamo bereketa u našem znanju, pogotovo ako na njega ne dajemo zekat, time što ćemo ga prenositi drugima, isto kao što mnogi od nas nemamo bereketa u imetku, koji ne čistimo, bojeći se da ne bi osiromašili?! Allah dž.š. zabranjuje podržavanje nasilnika, ma ko da su oni, jer će oni koji ih budu podržavali u vatri goreti, onda kada neće biti zaštitnika mimo Allaha dž.š., o čemu govore 112. i 113. ajet Sure Hud:

«Ti idi pravim putem, kao što ti je naređeno, i neka tako postupe i vjernici koji su uz tebe, i obijesni ne budite, jer On dobro vidi što radite!» (112) »I ne držite stranu onih koji nepravedno postupaju, pa da vas vatra prži; vi nemate drugih zaštitnika osim Allaha, inače vam nema pomoći!« (113) (Suretu Hud: 112-113)

Allah dž.š. traži od Poslanika s.a.v.s. da bude ustrajan, jer mu je tako naređeno, a i vjernici moraju takvi biti, te im se zabranjuju oholost i uzdizanje, a oni koji podržavaju nasilnike, će za kaznu imati patnju u vatri, na Dan kada drugog zaštitnika niti pomagača mimo Allaha dž.š. neće biti. Braćo i sestre, da li i mi vodimo računa o tome da ne podržimo nasilnike, koji se množe velikom brzinom i koji se mogu naći na svakom koraku? Oni koji ih budu podržavali, neka imaju na umu da će i pomagači nasilnika imati kaznu zajedno sa njima, te da će izgubiti Allahovu zaštitu i pomoć! A da li je čovjeku preče nasilje i pomaganje istog, na račun Allahove zaštite?

Danas je u cijelome svijetu, pa i u BiH popularno: napadati muslimane, nazivati ih pogrdnim imenima, privoditi, plijeniti im imovinu, blokirati račune, pratiti telefonske razgovore i td.. I postavlja se pitanje: Gdje je granica bošnjačke naivnosti i izdržljivosti?

Allah dž.š. za čovjeka kaže, da je čovjek onaj koji se trudi, koji čini (dobro ili zlo), te da će čovjek svoja djela naći pred Gospodarom svjetova. U Suri Inšikak stoji:

»Čovječe, ti se trudiš i svoj trud ćeš pred svojim Gospodarom naći!« (Suretu-l-Inšikak: 6)

Prema tome, ono što uradimo od dobra ili zla naći ćemo kod svoga Gospodara. Ništa od toga neće biti umanjeno i svi ćemo se mi susresti sa svojim djelima, kojih će se oni koji ne vjeruju i koji su dvolični stiditi i poželjeti da tlo ispod njihovih nogu raspukne ili da budu od onih koje će prašina prekriti. Razmišljamo li mi o tom trenutku kada će sva naša djela biti izložena pred nama i kada će se mnoge tajne objelodaniti?

Allah dž.š. ostavlja ljudima mogućnost da robuju kome hoće, a oni koji budu robovali nekome drugom mimo Njega, oni će na Sudnjem danu biti veliki gubitnici, kao što stoji u 15. ajetu Sure Ez-Zumer:

"A vi se, pored Njega klanjajte kome hoćete!" Reci: "Stradaće uistinu oni koji na Sudnjem danu izgube i sebe i porodice svoje. Eto, to je pravo stradanje!" (Suretuz-Zumer: 15)

Braćo i sestre, mnogo je načina na koje se može učiniti dobro djelo, što potvrđuje slijedeći hadis:

Prenosi Džabir ibn Abdullah da je Poslanik s.a.v.s. rekao: «Svako dobro djelo je sadaka, a od dobrih djela je i to da sretneš svoga brata nasmijana lica i da naspeš iz svoje čaše u čašu svoga brata!» (Buharija)

Prema tome, svako dobro djelo koje se učini biće upisano kao sadaka, pa i dvije stvari koje Poslanik s.a.v.s. spominje u prethodnom hadisu, a to je osmijeh (bratski) svome bratu, kao i da se da prednost bratu muslimanu kada je u pitanju pijenje vode. Da li činimo sadaku i ovim putem, ili smo od onih koji su zaboravili na bratske osmijehe i ustupanje svoga prava drugome? Gdje smo mi i gdje su naša dobra djela?

Allah dž.š. traži od Poslanika s.a.v.s. da se ne osvrće i da ostavi one koji su vjeru uzeli za igru i zabavu, pa u 70. ajetu Sure El-En'am, kaže:

"Ostavi one koji vjeru svoju kao igru i zabavu uzimaju, i koje je život na ovom svijetu obmanuo, a opominji Kur'anom da čovjek, zbog onoga što radi, ne bi stradao, jer osim Allaha – ni zaštitnika ni posrednika neće imati i jer se od njega nikakva otkupnina neće primiti. Oni će zbog onoga što su radili, biti u muci zadržani; njih čeka piće od ključale vode i patnja nesnosna, zato što nisu vjerovali." (Suretu-l-En'am: 70)

Allah dž.š. traži od Poslanika s.a.v.s da podsjeća ljude na to da će zbog činjenja ružnih djela stradati, onda kada neće biti zaštitnika mimo Allaha, niti posrednika, a niti će se otkupnina primati. Nevjernici će shodno svojim djelima imati patnju nesnosnu, a između ostalog, tu je i piće od vode ključale i drugi vidovi patnje. Da li dovoljno razmišljamo o trenucima polaganja računa, kada će se gledati djela (dobra i loša)?

Vjernici i nevjernici različito vide grijehe, kao što stoji u predaji:

"Vjernik vidi grijehe kao da on sjedi ispod brda i boji se da se ono ne sruši na njega, a razvratnik vidi svoje grijehe kao muhu koja mu proleti pored nosa." (Buharija)

Allah dž.š. bogobojaznima obećava izlaz iz svake situacije i obećava rizk (nafaku) odakle se oni i ne nadaju, pa u 2. i 3. ajetu Sure Et-Talak stoji:

"...A onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći."(2) "I opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dovoljan. Allah će zaista ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu rok odredio."(3) (Suretut-Talak:2-3)

Gospodaru podari nam snage da sačuvamo svjetlo islama, učini nas od onih koji vole muslimane i čuvaju njihovu čast, podari nam znanje koje će nam koristiti, sačuvaj nas zablude i velikih iskušenja, budi nam milostiv na Sudnjem danu i uvedi nas u obećani džennet!

Sarajevo: 23. safer 1424.h./25. april. 2003. god.

Hutba: Džamija «Kralj Fahd»

Nezim Halilović Muderris