nedjelja, 27. siječnja 2013.

Adabi selama

Odlučili smo, da nešto kažemo i o adabima selama. Poznato je da su generacije ashaba i one poslije njih dobro čuvale i održavale svaki princip i temelj Islama. Sve ono što danas mi smatramo da je malo ili možda manje važno za njih je to bilo ogromno i veliko. Na početku ćemo spomenuti neke Kur'anske ajete o vrijednostima i odlikama selama, a kasnije i hadise koji se tiču ove teme.

Allah Uzvišeni kaže (prevod): "A kada ulazite u kuće, vi pozdravite ukućane njene pozdravom od Allaha propisanim, blagoslovljenim i lijepim." (En-Nur, 61)

Ovdje nam Allah Uzvišeni objašnjava kako da ulazimo u kuće i kako da pozdravimo svoje ukućane pozdravom koji je blagoslovljen i propisan od Allaha Uzvišenog u kojem je milost i svako dobro. U drugom ajetu Allah Uzvišeni kaže ( prevod ):

"Kada pozdravom pozdravljeni budete, ljepšim od njega otpozdravite, ili ga uzvratite." (En-Nisa, 86)

Allah Uzvišeni nas savjetuje i govori nam kako postupiti prema pozdravu koji nam je upućen, što bi značilo ako nas neko poselami da mu na još ljepši način uzvratimo i uz to da budemo nasmijana i vedra lica i sa poštovanjem odvratimo onome koji nam je taj selam uputio.

Hadisi koji govore na ovu temu su mnogobrojni, a mi ćemo se zadovoljiti sa nekima od njih. 

Abdullah b. 'Amr b. el-'As, r.a. prenosi da je neki čovjek upitao Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, o tome koji je vid islama najbolji - na što mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio: "Da gladnog nahraniš i da selam nazivaš i onome koga poznaješ i onome koga ne poznaješ"

U drugom hadisu od Ebu Hurejre, r.a. prenosi se da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nećete ući u Džennet sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati sve dok se ne budete međusobno voljeli . Želite li da vas uputim šta da činite pa da se međusobno volite: širite selam među sobom!"

Spomenut ćemo još neke propise kod nazivanja selama, odnosno njihov redoslijed kroz hadis Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kojeg prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Jahač  (danas onaj koji se vozi automobilom ili nekim drugim prevoznim sredstvom) naziva selam pješaku, pješak onome ko sjedi, a manja skupina većoj." (Muttefekun alejhi), a u Buharijinoj predaji još stoji: "...a mlađi naziva selam starijem."

Neka je salavat i selam na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na njegovu  porodicu i ashabe.
 
______________________________________