nedjelja, 27. siječnja 2013.

Može li se abdest uzeti morskom vodom ?

Prva vrsta vode:

Obična voda (prirodna bez primjesa)

Ova vrsta vode je čista i čisteća, tj. čista sama po sebi i čisteća za druge. Ova vrsta vode sadrži u sebi podvrste, a one su:

Kiša, snijeg, led. Dokaz za njih su Allahove riječi: «...I s neba vam kišu spustio, da bi vas njome očistio...» (El-Enfal, 11)

Također na to ukazuje i hadis kojeg bilježe imam Buharija, Muslim, Ebu Hind, Nesaija i ibn Madže u svojim zbirkama, gdje kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,  u dovi za otpočinjanje namaza: «...Allahu moj, speri sa mene grijehe moje snijegom, vodom i ledom...»

Morska voda, je čista za što postoji dokaz da morska voda ulazi u vrstu obične ili prirodne vode koja je čista i čisteća je hadis kojeg prenosi Ebu Hurejre, r.a., u kojem kaže, pitao je čovjek Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: «Allahov Poslaniče mi plovimo na moru i nosimo malo vode (pitke, slatke) ako se abdestimo njome, ožednjet ćemo.  Da li se možemo abdestit morskom vodom?» Na ovo mu Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: «More je čisto i čisteće i mrtvo iz njega je halal. (tj. morske životinje koje umru u njemu su halal, dozvoljene za jesti)» Bilježe ga u svojim zbirkama četvorica autor asunena, Malik, Ahmed, i dr. Hadis je vjerodostojan.

Zem-Zem voda spada u čistu i čisteću vodu za šta je dokaz hadis kojeg prenosi Alija, r.a., gdje kaže: «Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zatražio posudu sa zem-zem vodom, popio je malo i abdestio se ostatkom.»

Voda koja se promjenila zbog dugog stajanja, mjesta gdje se nalazi ili zbog mješanja sa nečim što se u većini slučajeva ne može razdvojiti od nje, kao što su alge, opali listovi... Ova voda spada u čiste i čisteće po mišljenju svih učenjaka.

Osnova u ovom poglavlju (obične vode) je da sve što se naziva vodom (prirodnom) bez nekih dodataka i opisa može se koristiti za čišćenje. (gusul, abdest i dr.) Kaže Allah Uzvišeni (prijevod): «...Ako ne nađete vode...» (El-Maide, 6) U ovom ajetu je rečeno vode uopšteno, bez dodatka i ograničenja tako da sve što je voda može koristiti za čišćenje.

___________________________________________