subota, 26. siječnja 2013.

Ko je mahrem ?

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog Hvala pripada Allahu Uzvišenom, Njemu zahvaljujemo i od Njega pomoći tražimo. Salavat i selam na Njegovog poslanika, Muhammeda s.a.v.s., kojeg nama posla, učimo.

Gospodaru naš, učini nas od onih koji čitaju Knjigu Tvoju, slušaju njene poruke, izvršavaju njene naredbe, klone se njenih zabrana, i znanja sa njenog izvora traže.

Propis osamljivanja žene i muškarca

Nije dozvoljeno da se osame dvije osobe suprotnog pola, osim žene sa njenim mahremom ili osobama koje šeriatski nisu obavezne (djeca i maloumnici). Od Abdullaha ibn Amra se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s. kazao: ”Neka ni jedan čovjek, poslije ovoga dana, ne ulazi kod osamljenice, osim sa još jednim čovjekom ili dvojicom.” (Muslim)

Ko je mahrem?

Mahrem je osoba s kojom se žena može osamiti, putovati i pred njim skidati hidžab, a to su suprug, vlasnik robinje, i svaka punoljetna (fizički i umno zrela) muška osoba, s kojom žena ni u kom slučaju ne može stupiti u brak zbog krvnog srodstva ili srodstva po mlijeku.

Iz prethodne definicije mahrema slijedi:

- sin je mahrem majci,
- otac je mahrem kćeri,
- brat je mahrem sestri,
- sestrić je mahrem tetki (sestri svoje majke),
- bratić je mahrem tetki (sestri svoga oca),
- amidža (stric) je mahrem kćeri svoga brata,
- dajdža (ujak) je mahrem kćeri svoje sestre,
- zet je mahrem punici,
- muž je mahrem kćerki svoje žene iz drugog braka, pod uslovom da se dogodilo svadbeno osamljivanje između muža i njene majke.
- svekar i njegov otac, i svi njegovi djedovi su mahremi snahi,
- unuk je mahrem svojoj neni, bez obzira bio to unuk od sina ili kćeri, kao i sav njihov muški porod silazno.
- svi djedovi su mahremi unukama, bili to djedovi sa strane oca ili majke, kao i njihovi očevi i djedovi ma koliko ih bilo uzlazno.
- sin i sav njegov muški porod silazno su mahremi svim očevim i djedovim ženama. (ovo je u slučaju da čovjek ima više žena)

Sve prethodno pomenute kategorije zajedničke su za srodstvo po krvi i srodstvo po mlijeku.

- muž je mahrem svojim ženama
- vlasnik (sejjid) je mahrem svojim robinjama

Važno je napomenuti da rob-muškarac nije mahrem svojoj vlasnici, iako je dozvoljeno da se osame, što je izuzetak iz općeg pravila. U situaciji da ga ona oslobodi, može sa njim stupiti u brak, a prije njegovog oslobađanja to joj je zabranjeno.

Osamljivanje žene sa muškarcem iz muževe porodice, koji joj nije mahrem


Dokaz o zabrani osamljivanja žene sa muškarcima koji joj nisu mahremi je opšti (‘aam) tako da podrazumijeva bilo koje osamljivanje i obuhvata ga propisom. O tome su ashabi pitali Poslanika, s.a.v.s., pa poslušajmo riječi onoga koji ne govori po hiru svome. Muslim u svojoj zbirci, od Ukbe ibn Amira, r.a., bilježi hadis da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., kazao: “Bojte se ulaska kod žena.” Pa je jedan od Ensarija upitao: O Allahov Poslaniče, a šta kažeš za brata? Odgovori mu:”Brat je smrt!”

Pred kim žena može odložiti hidžab?


Dozvoljeno je da muslimanka odloži svoj hidžab pred sljedećim licima:

- pred mahremom,
- pred osobama koje šeriatski nisu obavezne (djeca, maloumnici),
- pred slijepcem; jer je Poslanik, s.a.v.s., dozvolio Fatimi bint Kajs, za vrijeme njenog iddeta (pričeka), da odloži svoju odjeću pred Ibn Ummu Mektumom, koji je bio slijep, rekavši:”On je slijep, kad odložiš svoje haljine, ne vidi te.”

Pred gore navedenim, ženi je dozvoljeno otkriti kosu, vrat, ruke i potkoljenice. Dok između muža i žene ne postoji avret.

A Allah najbolje zna!

Ismet Purdić, UAE