nedjelja, 27. siječnja 2013.

SAVJET ONIMA KOJI POSJEĆUJU CHAT-SOBE

Šejh Salih Al Munedžid

Pitanje:

Danas postoji veliki broj chat-soba, i mnogo ljudi učestvuje u njima. Šta je vaš savjet onima koji ih posjećuju, bilo da samo čitaju šta se tamo dešava ili da i aktivno učestvuju u razgovoru?

Odgovor:

Hvala Allahu. Da, zaista danas postoji velik broj ovakvih soba na internetu, a mnogo je i onih koji ih posjećuju. Navešćemo neke savjete onima koji ih posjećuju, bilo da čitaju ili pišu u njima.

- Iskrenost prema Allahu. Svako će umrijeti i sve ono što je napisao za svog života će ostati zapisano. Zato pokušaj da ne pišeš ništa drugo osim onoga sa čim ćeš biti zadovoljan na Danu proživljenja. Nema dobra u činjenju nečega što nema nijet da zadovolji Allaha.

-Obični čovjek koji nije specijalista, treba da izabere zdrave stranice i sobe, a izbjegne stranice i sobe novotara i drugih loših stvari.

- Bojkotuj stranice onih koji uvode bidate, i stranice koje većinom sadržavaju novotarije, jer učestvovanje u diskusijama, je od životnog značaja za ove stranice. Nije dozvoljeno reklamirati novotare ni njihove stranice, mi moramo težiti da njihova imena izumru, i boriti se da ne postanu poznata. Reakcije nekih sljedbenika ahlu suneta, mogu imati suprotan efekt. Nije dozvoljeno običnom muslimanu da posjećuje ovakve stranice, da bi samo gledao ili diskutovao bez znanja. On to treba da ostavi onima koji su kvalifikovani za to. Nema ništa loše u tome da on kaže ulemi šta novotari govore, a zatim prenese govor alima.

-Podsjećanje onih čije stranice sadrže i sunet i bidat, na Allaha, i na činjenicu da im nije dozvoljeno da stavljaju govore novotara ili autora neispravnih mišljenja da šire preko svojih stranica.

-Oni koji traže znanje (studenti Šerijata), trebaju pomoći svoju braću, u cilju uklanjanja novotara, koji zavise od svog velikog broja, na primjer, ako jedan od njih napiše nešto, deset drugih aplaudira i podržava ga.

-Važno je da ulema, pisci i druge poznate ličnosti učestvuju u ovim grupama(na suzbijanju bidata).

-Ulema ne mora da učestvuje uživo, jer to uzima puno njihovog vremena, ali je dovoljno da jedan od njegovih studenata prenese šejhov stav u određenim pitanjima.

-Čuvajte se traćenja vremena. Mnogi studenti su dozvolili da im ove sobe uzmu previše njihova vremena. Nema potrebe odgovarati na baš svaku laž i na svaku glupost. Dovoljno je spomenuti savjet Poslanika savs, koji kaže: Jedan od djelova dobrog Islama je ostavljanje onoga što te se ne tiče.

-Budi svjestan da je važno trošiti vrijeme na učenje muslimana i njihovo pozivanje ka Allahu, i da je to preće od prepucavanja sa jednim i drugim. Ostavimo to za onda kad je to važno, kao na primjer kada neki od novotara lansira neku novu ideju u nekoj od ovakvih soba, pa nema niko da mu se suprotstavi, onda u takvom slučaju neko mora da mu ukaže na sunet.

-Onaj ko uđe u neku od chat-soba, treba da zna da on razgovara sa velikim brojem nepoznatih ljudi, i nek zna da je povjernje vrlo malo među ljudima koji ne koriste svoja prava imena.

-Naš savjet zagrijanoj omladini je da se ne upuštaju u diskusije o stvarima o kojima nemaju puno znanja. A što se tiče davanja fetvi bez znanja, dovoljne su nam Allahove riječi: Na Sudnjem danu, vidjećeš pocrnjela lica onih koji su o Allahu laži govorili. A zar u džehennemu neće biti boravište oholih?(39;60)

-Držite se islamskog ahlaka i čuvajte svoje jezike, (u ovo spada i ono čim se piše). Allah kaže: Reci robovima Mojim da govore samo najljepše riječi- jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima, šejtan je doista čovjekov otvoreni neprijatelj.(17;53).

A Allah je izvor snage.