srijeda, 9. siječnja 2013.

Sukob, oko čega ?

šejh Selman ibn Fahd El-Awde 

 

Sukob između svih poslanika, sallAllahu alejhim ve sellem, i njihovih neprijatelja bio je oko najvećeg temelja – tewhida, imperativa da samo Allah bude obožavan. Taj sukob ni u kom slučaju nije bio vezan za neko fikhsko pitanje, niti za neku sporednu cjelinu, niti za pitanje koje je bazirano na idžtihadu. Čak šta više, nalazimo da su šerijati (vjerozakoni) samih poslanika bili različiti. Svaki šerijat je bio odgovarajući mjestu, vremenu i ummetu kome je bio namijenjen. Jer, šerijat ima za cilj da reguliše ljudski život na način koji garantuje ostvarivanje interesa, kako na ovome, tako i na onome svijetu. 

 

Znači, svi poslanici su došli sa jednom vjerom, vjerom tewhida dok su njihovi šerijati bili različiti. 

 

Nije li vrijeme da se ovom golemom stvarnošću pozabave oni koji rade na polju Islama. Da ponovo obnove stvarnu dawu poslanika i onih koji su ih sljedili na tome putu. Da krenu u iste bitke, koje su ovi vodili, i da se prestanu zanimati sporednim stvarima. A, upravo ovo su radili svi veliki reformatori u našoj istoriji. 

 

Naprimjer, bitka koju je vodio šejhul-islam Ibn Tejmijje sa svojim suparnicima, u prvom redu, bila je bitka za tewhid i borba protiv svih vidova širka prisutnih u to vrijeme. 

 

Nažalost, mnogi od onih, koji se danas ubrajaju u učene ljude, često ulaze u nevažne bitke sa svojim suparnicima. Nailazimo na knjige i pamflete koji se bave sporednim stvarima i gotovo da svu pozornost skreću na sebe.

 

Sve ovo se dešava oko pitanja, koja su sporedna i koja uglavnom dopuštaju razmimoilaženje, i koja sama po sebi ne znače zabludu ili uputu. Pitanja koja jednostavno dopuštaju da ovaj ili onaj stav bude ispravan ili pogrešan. Ili dopuštaju da dio istine bude na ovoj ili onoj strani.

 

U sijenci ovih golemih previranja želimo upitati šta je sa pitanjem tewhidul-uluhijjeta (Allahove jednoće, koja se očituje kroz ispovijedanje ibadeta samo Uzvišenom Allahu) i gdje je njegovo mjesto u svim ovim naporima ?!

 

Pitamo se koliko knjiga posjedujemo o rješavanju ovoga pitanja ? Koliko brošura, članaka ? Koliko se naša druženja i naši sastanci bave rješavanjem ovoga problema ? Koliko kaseta imamo na ovu temu...

_____________________________