srijeda, 23. siječnja 2013.

Prava žene u Islamu

Bitno je napomenuti da prava čovjeka u Islamu nisu samo prava koja čovjek mora čuvati i nastoji ih povratiti ako mu budu oduzeta. To su prava koja je i društvo obavezno potpuno obezbijediti svakome svome članu. U tome pravcu Islam je ženi zagarantovao sva ljudska prava; idejna i vjerska prava, društvena, ekonomska i sl.

Idejna i vjerska prava

Svakome čovjeku, muškarcu i ženi, Islam garantuje pravo na razmišljanje i vjerovanje. Čak sta više, razmišljanje i promatranje se tretiraju kao dužnosti svakoga čovjeka:

“ Zašto ne promisle o carstvu nebesa i zemlje i o svemu onome što je On stvorio, i da im se, možda, kraj njihov primakao ? Pa u koje ce riječi, ako ne u Kur’an, vjerovati ? ”

(Al-A'raf, 185)

“ Reci: “ Putujte po svijetu da vidite šta je On iz ničega stvorio. I, Allah će to, poslije, po drugi put stvoriti. Allah, zaista, sve može.”

(Al-Ankebut, 20)

“ Reci: “Ja vam savjetujem samo jedno: ustanite iskreno prema Allahu, dvojica po dvojica, ili jedan po jedan, pa zatim razmislite da drug vaš nije lud. On vas samo prije teške patnje opominje.”

(Saba, 46)

Isto tako Islam svakome čovjeku garantuje pravo na vjerovanje i zabranjuje da se pod prisilom mijenja vjera.

“ U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude ! ”

( Al-Baqara, 256 )

“ Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici ? ”

(Junus, 99)

Također, Kur’an nam navodi prijetnju za one koji iskušavaju vjernike i vjernice s namjeron da ih odvrate od njihove vjere:

“ One koji vjernike i vjernice budu na muke stavljali pa se ne budu pokajali – čeka patnja u Džehennemu i isto tako kazna u ognju.”

(Al-Burudž, 10)

Iz ovoga nam se otkriva potpuna nezavisnost vjerske ličnosti žene i da niko nema pravo, umjesto nje, odlučivati o njenom vjerovanju. Samo ona ima pravo, svojom slobodnom voljom, odlučiti o svojoj vjeri:

“ O vjernici, kada vam vjernice kao muhadžirke dođu, ispitajte ih, - a Allah dobro zna kakvo je vjerovanje njihovo-, pa ako se uvjerite da su vjernice onda ih ne vraćajte nevjernicima...”

“ O Vjerovijesniče, kada ti dođu vjernice da ti polože prisegu: da neće Allahu nikoga ravnim smatrati, i da neće krasti, i da neće bludničiti, i da neće djecu svoju ubijati, i da neće muževima tuđu djecu podmetati i da ti neće ni u čemu što je dobro poslušnost odricati, - ti prisegu njihovu prihvati i moli Allaha da im oprosti...”

(Al-Mumtahina, 10,12)

Dolaskom Islama žene su prihvatale Islam i činile hidžru iako su njihovi očevi, muževi i sva rodbina bili nevjernici.

Tako imamo primjer Ummu Habibe r.a., kćerke Ebu Sufjana, koja je prihvatila Islam i učinila hidžru iako je njen otac bio jedan od vođa nevjernika. Čak i kada se njen muž odmetnuo od Islama ona je ustrajala.

Također imamo primjer Fatime bint Hattab, r.a., sestre Omera r.a., koja je Islam primila prije njega i bila razlog da i on prihvati Islam.

Ummu Kulsum bint Ukbe, r.a., je prihvatila Islam i učinila hidžru iako su svi članovi njene porodice bili mušrici.

Pored njih imamo primjere i mnogih drugih žena koje su prihvatile Islam i bile povod da i njihovi muževi učine isto…


______________________________________